LIGA NACIJA

Edin Ćurić analizira poraz u Amsterdamu: Nervira me što već dugo nemamo igrača broj 10

Odbrambenog igrača je teško naučiti da više obrati pažnju na direktnog protivnika, nego na loptu, ako je protivnik u situaciji da uputi centaršut

Treba raditi na stvaranju nove ekipe. NSBiH

Piše: Goran Šumar

15.11.2020

Naš reprezentacija poražena je večeras u "Johan Cruijff Areni" u Amsterdamu od Nizozemska, u 5. kolu grupe 1 UEFA A Lige nacija.


- Počeli smo dobro utakmicu, analizira Edin Ćurić, bivši fudbaler Željezničara, a danas trener nizozemskog Kapela i dodaje:


- Napravili dvije opasne akcije, a iz protunapada smo bili kažnjeni s dva pogotka. Čak i treći pogodak Luka de Jonga je mislim bio regularan. Odbrambenog igrača je teško naučiti da više obrati pažnju na direktnog protivnika, nego na loptu, ako je protivnik u situaciji da uputi centaršut. To nam se upravo i desilo. Centaršut Demfrisa, naši igrači - zauzeti s loptom, ne obraćaju pažnju da je Vajnaldum slobodan. Ako inače oštri i čvrsti duel igrač - Sead Kolašina, onako izgubi duel na ivici našeg šesnaesterca neminovno je da budemo kažnjeni. Naivno primljeni golovi. 


Ističe da je naš tim imao i dobrih momenata u toku utakmice, te da smo možda mogli postići još neki pogodak.



Ćurić i Baždarević. Avaz

- Mi moramo biti zadovoljni s dva boda u grupi s nogometnim velesilama Italijom i Nizozemskom. Podbacili smo sa Poljskom, gdje smo možda imali šansu da osvojimo još neki bod. Vraćamo se u grupu B, gdje realno po kvalitetu i pripadamo. Inače, teško je igrati bez igrača kakav je Edin Džeko.

Teško možeš zadržati loptu na polovini protivnika i omogućiti pridodavanje igrača iz drugog plana. Mene kao navijača i bivšeg ofanzivnog veznog igrača nervira da već dugo nemamo igrača broj 10. To je nekad bio Zvjezdan Misimović. Miralem Pjanić voli da igra iza lopte, to jeste kao defanzivni vezni i graditelj igre. Amer Gojak i rade Krunić inače odlični vezni igrači nemaju tu ulogu. Najčešće igraju bočno. Nadam se da ćemo u budućnosti dobiti takvog igrača koji ima neočekivanu ideju ili pas, a može i da šutne iz veće udaljenosti. Bio je to u jednom momentu Semir Štilić, ali od njega nismo uspjeli napraviti standardnog reprezentativca.

Igrači koji su manje ili nikako igrali u prethodnim utakmicama, smatra, trebaju dobiti šansu protiv Italije.

- S te strane treneri su napravili dobru stvar. Mnogi novi igrači su dobili šansu. Bit će sigurno napravljena analiza, ko je trenutno zadovoljili, a ko još treba da se razvija. U stručnom timu imamo mlade i stručne trenere. U našim klubovima isto tako rade mnogi dobri treneri. Pošto je poznato da Duško Bajević, inače veliki čovjek i trener, napušta funkciju selektora, trebali bi dati šansu nekom našem mlađem treneru. Priključiti najkvalitetnije mlade igrače iz U-21 tima i uz pomoć nekoliko starijih igrača - Džeke, Pjanića, Visće, Kolašinca, Sehića... raditi na stvaranju nove ekipe, zaključio je Ćurić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.