LIGA NACIJA

Edin Ćurić iz Brede za "Avaz": Nizozemcima možemo napraviti probleme sa brzim napadačima

Naša najveća snaga trebala bi biti tranzicija nakon osvojene lopte

Osim i Ćurić: Njihova odbrambena linija ima s tim problema zbog nedostatka brzine. Avaz

Piše: Goran Šumar

15.11.2020

Nekadašnji as kluba s Grbavice Edin Ćurić, koji je trenutno šef stručnog štaba nizozemskog Kapelea, u razgovoru za "Avaz" najavio je večerašnji duel u Amsterdamu Nizozemska - BiH (18 sati).


- U očekivanju utakmice u nizozemskoj štampi glavna tema je poređenje igre dok je Ronald Koeman bio selektor i sada pod vodstvom Franka de Bura, prenosi Ćurić koji već duže vrijeme živi u predgrađu Brede te dodaje:


- Centralni napadač, to jeste igrač broj 9 Luk de Jong je sada u prvom planu, a kod Kumana je na toj poziciji igrao Memfis Depaj. Po mišljenju Franka de Bura, Luk de Jong može zadržati loptu. Sa njim su opasniji u 16 metara. Ako im protivnik igra visoki presing, kao Španija, onda na njega mogu da odigraju ponekad i dugu loptu. Na taj način će da izbjegnu eventualni dobro organizovani presing protivnika. On očekuje da će se veliki dio utakmice igrati na našoj polovini terena i da tako preko akcija po bočnim pozicijama i centaršuteva moraju imati špica koji je jak u skok igri. 

Sa druge strane Kuman je Luka de Jonga koristio samo u zadnjoj fazi utakmice, i to ako je bilo potrebe. 


- Standardna devetka je bio Depaj i zato je Nizozemska bolje igrala prije. Depaj je znao da zadrži loptu, da odigra iz prve također. Vezni igrači su se lakše i slobodnije pridodavali iz drugog plana. Kreativnost Depaja je nevjerovatno dobra. On može između tri protivnička igrača da šutne na gol ili da odigra nepredviđen pas.


Obje varijante su dobre, smatra Ćurić, i kako kaže večeras moguće.


- Ali, ja više podržavam, a večeras se naravno pribojavam, druge - Kumanove. Sa Depajom na poziciji broj devet.

Ćurić: Bez takvog igrača jedina šansa je dubinska lopta iza zadnje linije nizozemske reprezentacije. Arhiva

Mišljenja je da naš tim mora igrati još agresivnije, nego što je to bio slučaj u Zenici protiv istog protivnika.


- Možemo da im napravimo probleme ako budemo igrali sa brzim napadačima. Ono sto bi trebala biti naša najveća snaga je tranzicija nakon osvojene lopte. Ne postoji na svijetu vezni Igrač kao Miralem Pjanic koji može odigrati loptu u dubinu iz prve, a da nije ni gledao u tom pravcu. Jednostavnije, oduzeta lopta na našoj polovini mora što prije direktno ili preko Pjanića biti upućena prema brzim napadačima koji na to moraju biti spremni. Osnovna mana naših napadača je da svi hoće loptu u noge, a ne u dubinu. Igramo bez Edina Džeke koji  majstorski zna da zadrži loptu i da dalje odigra. Bez takvog igrača jedina šansa je dubinska lopta iza zadnje linije nizozemske reprezentacije. Njihova odbrambena linija ima s tim problema zbog nedostatka brzine.

Ćurić ističe da naši mladi ili mlađi igrači imaju veliku šansu da se dokažu kroz igre u reprezentaciji.  


- Neki su to već i uradili pa su za pojedine već zainteresovani veliki klubovi. Pozitivni primjeri su Anel Ahmethodžić i Siniša Saničanin. Bilo je tu u proteklim utakmicama još lijepih primjera... S druge strane, mi navijači znamo da pojedini u ovom momentu ne mogu sa sadašnjim nivoom igre odgovoriti izazovima, ali ih treba nastaviti razvijati kao igrače, podržavati i forsirati. Ono što oni moraju trenutno da pruže je 100 posto htijenja i zalaganje, a bolje igre će doci same po sebi. Na tom putu moraju imati pomoć trenera i iskusnijih igrača. Samo tako možemo izgraditi platformu za buduće uspjehe. Šteta je da je ostao utisak da u utakmici godine protiv Sjeverne Irske nismo dali svoj maksimum.  Mada ja mislim da su našu igru više neutralizovali Irci, nego što se naši igrači nisu zalagali. Isto to su i Škoti prije nekoliko dana priredili reprezentaciji Srbije... Mnogo sreće i uspjeha najdraža Bosno i Hercegovino, zaključio je Ćurić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.