LIGA PRVAKA

Mehmed Baždarević za "Avaz": Jako je čudno i teško igrati u novim uvjetima

Danas i sutra na programu su revanš-mečevi osmine finala Lige prvaka: Borusija Dortmund – Sevilja (3:2), Juventus – Porto (1:2) te Liverpul – RB Lajpcig (2:0), PSG – Barcelona (4:1).

Mehmed Baždarević. Arhiva

Piše: G. Šumar

9.3.2021

Danas i sutra na programu su revanš-mečevi osmine finala Lige prvaka: Borusija Dortmund – Sevilja (3:2), Juventus – Porto (1:2) te Liverpul – RB Lajpcig (2:0), PSG – Barcelona (4:1).


Drugi fudbal

- U posljednje vrijeme svi smo svjedoci jako čudnih rezultata, ne samo u Ligi prvaka, nego i u najboljim ligama – rekao je naš fudbalski stručnjak Mehmed Baždarević za „Dnevni avaz“ te dodao:

- To je zbog toga što na stadionima nema publike, odnosno nema one presije koju trebaju pogotovo ti veliki igrači. Jednostavno, jako je čudno, ali i teško, za one koji su cijelu karijeru igrali pred punim stadionima, igrati sada u novim uvjetima. Razgovarao sam i s trenerima i s igračima koji igraju Ligu prvaka, svi oni su mi rekli da se pred praznim tribinama osjećaju jako čudno. Kako kažu, to je jedan drugi fudbal, u odnosu na onaj koji su igrali do početka pandemije koronavirusa.

Iako klub iz Dortmunda ima prednost iz Sevilje, popularni Meša smatra da to, kako kaže, nije završena priča.

- Dortmundu će biti jako teško, jer je Sevilja u stanju da pobijedi bilo koga na strani. No, jedna ozbiljna ekipa, kao što su „Milioneri“, ne bi smjela dozvoliti takav luksuz da ispusti prednost s gostovanja. U laganoj su prednosti, premda ne isključujem ni prolaz Sevilje.

U drugom današnjem paru nekadašnji selektor naše reprezentacije tipuje na Juventus.

- Mislim da će poći Juve, premda su to utakmice u kojima konačan rezultat ne znaš nikad unaprijed. Porto je nezgodna ekipa, ali Juventus ima dovoljno kvaliteta da prođe u četvrtfinale, analizira Baždarević, koji smatra da je par Liverpul – RB Lajpcig riješen u prvoj utakmici.

- Englezima je to jedina šansa da ponovo ostanu u Ligi prvaka. Jer, kako igraju u Premijeršipu, to će im biti jako teško ostvariti. Mislim da je to već završena priča.

Na pitanje šta je glavni uzrok velikog pada Liverpula u nacionalnom ligaškom takmičenju, odnosno da li na to utječu samo povrede ili još nešto, Baždarević odgovara:


Barsa bez šansi

- To su stvari koje se događaju u fudbalu. Nekada jednostavno nemaš odgovor koji sve objašnjava. Prošle godine ili godina svi su govorili samo Klop, Klop, Klop. A šta je sada, je li Kop ili nije Klop? Mislim da su to sasvim normalna fudbalska dešavanja u bilo kojoj ekipi. Međutim, jedna velika ekipa kao što je to Liverpul ne bi smjela sebi dozvoliti da taj period koji se sada dešava – i koji je ponavljam normalan u fudbalu, traje (pre)dugo. E sada, imaju jedno veliko opravdanje, a to je izostanak zbog povreda zaista velikog broja važnih igrača koji je poremetio cijelu koncepciju i način igre. Možda se tako nešto njima nikada nije desilo, ali to su periodi koji se dešavaju... Također, malo su izgubili i samopouzdanje, međutim, vjerujem da oni mogu, pogotovo u Ligi prvaka, da idu do kraja - ističe Baždarević.

Što se tiče duela između PSG-a i Barse, smatra da je pobjednik odlučen na Nou kamp.

- Parižani ne bi trebali imati nikakvih problema da ostanu u takmičenjima, iako nas neki rezultati iz prethodnih godina opominju da u Ligi prvaka nikad ne možeš nešto tvrditi 100 posto. Međutim, u ovom duelu Barsi ne bih dao nikakvu šansu - zaključio je Baždarević.

Ponuda iz Tunisa

Baždarević u Sošou vaga ponude za nastavak trenerske karijere.

- Ima nekih kontakata... Nedavno sam obavio razgovor s jednom ekipom iz Tunisa, ali nisam želio otići u klub kojem je ostalo još samo deset utakmica do kraja sezone i gdje neke – tako da kažem, velike odluke na pripadaju meni. Sve je već završeno, kao što je bilo i u Gengongu, od dovođenja igrača, do postavke igre. Jednostavno, želim dobiti nešto drugo, odnosno gdje ću u startu moći odrediti neke stvari za koje ću poslije i odgovarati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.