FUDBAL

"Avaz" i "SofaScore" jedini u BiH pokreću „Pick'em“ igru pogađanja rezultata na EURU

Možete li pogoditi kako će izgledati grupa, eliminaciona faza i ko će doći do trona?

Pokušajte predvidjeti rasplet EP. Avaz

N. Demirović

6.6.2021

Avaz i SofaScore pokreću „Pick'em“ igru pogađanja rezultata Evropskog prvenstva u fudbalu koje počinje 11. juna ove godine. Oni koji budu stigli najdalje sa svojim predviđanjima bit će nagrađeni, a glavna nagrada je „Play-station 4“. Drugoplasirani će osvojiti FIFA 21.

Odbrojavanje do EURA je već počelo, a 11. jula na stadionu Wembley dobit ćemo prvaka Evrope. Čini se lako, ali bit će tu mnogo bure, zato je „Avazov portal“ pokrenuo izazov za naše čitatelje zajedno s „SofaScore“ statističkim portalom.

Možete li pogoditi kako će izgledati grupa, eliminaciona faza i ko će doći do trona? „Play station“ je tu, ako imate najviše bodova. Mislite li da je prelako? Pokušajte.

Pratite korake ovdje.


Sistem bodovanja

Sistem bodovanja u grupnoj fazi:

● Za pogađanje svakog tima koji je prošao grupnu fazu = 1 bod

● Za pogađanje pravog rasporeda u grupi = 2 boda (ovo se odnosi na to koji tim će biti prvi u grupi, koji drugi itd)

Primjer: ako predvidite da će Hrvatska biti prva u grupi i s tim rezultatom se završi grupna faza, za tačan pogodak da će Hrvatska proći grupnu fazu dobijate 1 bod i dobijate 2 boda za tačan pogodak da će biti prvi u grupi.

Maksimalan broj bodova za 100% tačnost odgovora u grupnoj fazi je 48 (16 timova koji prođu u eliminacijski krug x 3 boda).

Bodovanje u nokaut fazi:

U nokaut fazi bodovi se dodjeljuju na osnovu toga da li je takmičar tačno predvidio pobjedu određenog tima i ne ovisi o tome je li takmičar tačno pogodio s kim je taj tim igrao.

Primjer: Takmičar je predvidio da će Hrvatska igrati protiv Poljske u četvrtfinalu i pobijediti u meču. U slučaju da Hrvatska igra protiv Danske i pobijedi, sudionik i dalje dobija bodove jer je tačno predvidio da će Hrvatska pobijediti u četvrtfinalnoj utakmici. Jedini uslov koji mora biti zadovoljen u ovom slučaju je da se Hrvatska nalazi na ispravnoj strani turnirske ploče.

Gore spomenuti uslov važan je za takmičare koji su igrali prvu fazu. U slučaju da su imali veliki broj bodova u prvoj fazi i, na primjer, samo dva promašaja, uparivanje njihovih izbora može biti vrlo slično osmini finala i s prijenosom bodova iz grupne faze mogu imati malu prednost nad takmičarima koji se tek pridružuju ili ponovo igraju.


Određivanje pobjednika

● Osmina finala - za svakog tačno pretpostavljenog pobjednika = 6 bodova + bonus

● Četvrtfinale - za svakog tačno pretpostavljenog pobjednika = 12 bodova + bonus

● Polufinale - za svakog tačno pretpostavljenog pobjednika = 24 boda + bonus

● Finale - za tačno pretpostavljenog pobjednika = 48 bodova + bonus

Bonus:

● Nakon završetka grupne faze, SofaScore će izračunati poredak snaga nacionalnih timova, rangirajući ih od 1 - 16 (1 je najjači, 16 je najslabiji)

● Bonus se zatim definira kao:

● 0, ako je poredak pobjednika > od rangiranja poraženog (kojeg je osvojio favorit)

● 1 - 15, u slučaju da autsajder pobijedi, rangiranje autsajdera oduzima se rangiranjem favorita kojem ja odredim da bi dobio iznos bonusa. Primjer: Rangiranje Hrvatske je 6, Francuska ocjena 1. Hrvatska pobjeđuje i mogući bonus je 5 (6 - 1).

Poredak snage bit će objavljen kao sastavni dio ovih pravila. Poredak objavljen prije početka nokaut faze neće se promijeniti i primjenjivat će se u svrhu bonusa do kraja takmičenja.

Pobjednik takmičenja je sudionik koji je osvojio najviše bodova.

U slučaju da ima više takmičara sa istim brojem bodova, pobjednik se određuje na osnovu VREMENSKOG ŽIGA (vremena igranja) gdje se prednost daje sudioniku koji ga je prvi odigrao.

Organizator takmičenja izračunava bodove nakon grupne faze i nakon finalne utakmice.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.