GRUPA E

Duel komšija na Euru: Poljaci imaju Levu, a Slovaci Hamšika

- Ponedjeljak će biti jedan od najvažnijih dana moje trenerske karijere, kaže selektor Poljske Paulo Sosa

Poljaci u današnji duel ulaze kao favoriti. UEFA

Piše: M. Kadić

14.6.2021

Predvođeni portugalskim stručnjakom Paulom Sosom (Sousa), Poljska želi proći grupu na Evropskom prvenstvu i napraviti iskorak koji svi navijači ove zemlje dugo čekaju.

Prvi rival na tom putu bit će im komšije Slovaci. Naravno, kao i mnogo puta do sad Poljaci najviše nade gaje u činjenici da imaju jednog od najboljih napadača svijeta, Roberta Levandovskog (Lewandowski) koji je ove sezone zabio 41 gol u Bundesligi i srušio rekord Gerda Milera (Muller)!

Tu su još sjajni golman Ščesni, Bednarek, Zelinski, Kričovijak i drugi, na koje računa selektor Sosa, koji je u najavi ovog meča istakao da je važno dobro otvoriti turnir.

Paulo Sousa naglasio je koliko mu je važan ovaj turnir: 

"Prije svega, znamo da predstavljamo cijelu Poljsku. Želimo se vratiti u svoju bazu s pobjedničkim osmijehom. Ponedjeljak će biti jedan od najvažnijih dana moje trenerske karijere. Zahvaljujem Bogu što je fudbal toliko pružio meni i mojoj porodici, rekao je selektor Poljske.

Selektor Slovačke, Stefan Tarkovič, složio je čvrstu ekipu koja nije izgubila u posljednjih pet utakmica i koja u svojim redovima odlične igrače poput stopera Milana Škriniara i veznjaka Mareka Hamšika.

"Tako mi je drago što su svi moji igrači zdravi. Cijela je ekipa spremna i motivisana za uspjeh. Utakmica će nam biti izazov. Pretpostavke iz papira nisu mi važne. Bit ću sretan ako napustimo teren čak i podignute glave ali ako pokažemo navijačima da smo s borili do zadnje kapi znoja za slovački dres, kaže Tarkovič.

Kroz historiju međusobnih duela ove dvije ekipe su se smjenjivale s pobjedama i porazima, a posljednji duel imali su davne 2013. kada je i prijateljskom meču slavila Slovačka s 2:0


Poljska - Slovačka (18 sati)


Mogući sastavi

POLJSKA: Ščesni (Szczesny); Berezinski (Bereszynski), Glik, Bednarek, Puhač (Puchacz); Jozvijak (Jozwiak), Kričovijak (Krychowiak), Zielinski, Moder; Kovnački( Kownacki), Levandovski (Lewandowski).

SLOVAČKA:  Dubravka; Pekarik, Škriniar (Skriniar), Satka, Hubočan (Hubocan); Duda, Kučka (Kucka), Hrozovski (Hrosovsky), Hamšik (Hamsik), Mak; Boženik (Bozenik).


Kladionica Mozzart na pobjedu Poljaka daje kvotu 1,87, dok je kvota na pobjedu Slovaka 4,80. Odigraj onlajn i pogledaj sve kvote na Mozzart Bet sajtu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.