LIGA PRVAKA

Elvir Baljić iz Istanbula za "Avaz": Vjerujem u prolaz Real Madrida

Iskustvo je najjače oružje Madriđana u Evropi l - Siti zaista ima fenomenalnu ekipu, ali ni prošle godine nisu otišli do kraja

Baljić: Igrači Reala dobro znaju kako se treba postaviti i igrati u nokaut fazi. Arhiva

Piše: G. Šumar

9.3.2022

Real Madrid i PSG večeras (21 sat) na Santiago Bernabeu igraju revanš utakmicu osmine finala Lige prvaka. Prvi meč u Parizu završen je rezultatom 1:0, a junak utakmice bio je Kilijan Mbape (Kylian Mbappe) koji je postigao gol u samom finišu meča.


Nova pravila

- S obzirom na to da su se promijenila pravila i u Ligi šampiona i da gol u gostima više ne vrijedi dvostruko, sada je mnogo lakše nadoknaditi prednost protivnika. Sada ne moraš prvo misliti na svoj gol, nego od početka možeš igrati za gol više. Zbog toga tipujem na Real, rekao je nekadašnji napadač Real Madrida Elvir Baljić (47) te dodao:

- Iako je poražen u prvom meču, klub iz Madrida je moj favorit. U prvenstvu idu jako dobro, imaju pristojnu prednost (osam bodova više od drugoplasirane Sevilje, a plus 15 u odnosu na Barcelonu – op.a.), tako da mislim da su došli do željene forme.

Real je uvijek, posebno u nokaut fazi Lige prvaka, jak pred svojom publikom - bez obzira na trenutnu formu.

- Bez obzira na rezultat iz prve utakmice i individualnu jačinu PSG-a, Real ima snage, iskustva i kvaliteta da ostvari željeni rezultat i prođe dalje. Vjerujem u prolazak Madrida, jer u evropskim utakmicama posebno nokaut faze oni imaju veliko iskustvo koje u ovakvim utakmicama može biti i presudno. Dobro znaju kako se trebaju postaviti i igrati. I kad su loše igrali u prvenstvu Madriđani su u Ligi prvaka bili drugačiji tim, jer i protivnici prema njima imaju malo veći respekt. A to njihovo iskustvo je najjače oružje Reala u Evropi - ističe bh. trener.

Baljić svoj bivši klub čak vidi i u finalu Lige prvaka.


Elvir Baljić. Arhiva

Siti je odličan, ali...

- Teško je u ovom trenutku prognozirati favorita za osvajanje elitnog evropskog takmičenja, ali je uvijek imam veliku vjeru u Real Madrid.

Baš zbog svega što sam već rekao... Ako prođu PSG, Madrid će dogurati daleko, vjerovatno do finala. Oni su moj favorit u evropskoj eliti, mada moram priznati i to da navijam za Real.

Na konstataciju da većina fudbalskih stručnjaka u prvi plan stavlja Mančester siti, koji večeras igra „revijalnu“ utakmicu sa Sportingom iz Lisabona (5:0), Baljić je dodao:

- Siti zaista ima fenomenalnu ekipu, odlično igraju svih zadnjih godina sa Gvardiolom, ali opet, nikad nisu osvojili Ligu prvaka. I prošle godine su ih mnogi stavljali u prvi plan, ali nisu otišli do kraja. Sigurno su jedan od favorita, ali ja ipak tipujem na Madrid - zaključio je Sarajlija, koji nakon uspješne igračke karijere gradi trenersku karijeru.

Za tursku televiziju analizira Superligu

Baljić je trenutno bez trenerskog angažmana, nakon što je tačno prije dvije godine – 9. marta 2020. godine, napustio klupu Tuzla Cityja.

- Već mjesec i po radim za tursku televiziju, gdje komentarišem i analiziram ovdašnju Superligu.

U posljednje vrijeme sam se bio malo i udaljio od fudbala, tako da mi to dobro dođe da se vidi da sam ponovo tu. Tako je lakše doći i do posla, mnogi ne znaju da sam ponovo u Istanbulu - rekao je Baljić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.