ANALIZA

Elvir Baljić iz Istanbula za "Avaz“: Real je stvoren tim za Ligu prvaka

Modrić do 40. godine može igrati u top-formi, smatra bh. trener

Elvir Baljić. Instagram

24.2.2023

Liverpul je prvi put u historiji primio pet golova na Enfildu u Ligi prvaka (2:5) i tako ostao (pre)daleko od plasmana u četvrtfinale. Iako su „Redsi“ imali dva gola prednosti, Real Madrid je napravio veliki preokret i sada će u miru dočekati revanš na Santjago Bernabeuu.

Najveće iskustvo

- Vidjeli ste kako melje Real. Nema odbrane od njih – rekao je naš fudbalski trener Elvir Baljić, koji je tokom igračke karijere igrao i za slavni klub iz Madrida, te dodao:

- Opet isti scenario kao prošle godine. Nevjerovatna utakmica, prije svega. Real je loše ušao u utakmicu, potom je uslijedila i greška golmana Kurtoe za 2:0, ali onda smo ponovo vidjeli da oni imaju najveće iskustvo u Ligi prvaka. Jednostavno, imaju toliko povjerenje u sebe da trenutni rezultat od 0:1, 0:2... - to na njih uopće ne utječe. To pokazuje koliko su to kvalitetni igrači, tim i koliko vjeruju u sebe i svoj kvalitet. Čim postignu prvi gol to psihološki toliko utječe na protivničke igrače, da im nema povratka. Fudbaleri Liverpula su kod rezultata 2:1 vjerovatni pomislili – gotovo je, opet isto. Tako sam bar ja vidio i doživio duel na Enfilfu.

Poslije prvog gola Reala domaćin je potpuno pao.

- Nisu više imali nikakvu ideju, nisu mogli da idu prema naprijed, a Real je iz prve prebacio u petu brzinu. Jednostavno, fudbaleri Liverpula su nakon tog prvog gola Reala bili začarani, nisu ima ni ideju, ni snagu da odgovore protivniku. A onda do izražaja dolazi i ono što Real možda i najbolje radi – mislim da to ne može nijedna ekipa kao Real. Kad uspostave tu pas igru, totalno umrtve protivnika, koji onda svojom trkom pokušava osvojiti loptu, a ne može i tako se troši. Na Enfildu smo čak vidjeli i to da su i navijači Liverpula nakon gola gostiju za 2:1 bili toliko pasivni, a znamo kakvi su engleski navijači, da su to prenijeli i na ekipu. Jednostavno, i oni su u tom trenutku pomislili – gotovo je. Opet se dešava isto kao i prošle godine... - analizira Baljić.


Baljić je za Real odigrao 19 utakmica i postigao jedan gol. Twitter

Ubitačna kontra

Real ima toliki pojedinačni kvalitet, kako je istakao Baljić, da je protivniku teško i iznijeti loptu.

- A kada se vrate, imaju ubitačnu kontru preko brzih igrača. Jednostavno, teško je pronaći način da se zaustavi Real. Dobro, bilo je tu i sreće, oba golmana su imala katastrofalne greške, ali generalno je Real bio bolji, iako im nije igrao Toni Kros. To je takav sistem u kojem svaki igrač zna šta treba da radi. U svakom trenutku su spremni, bez obzira na rezultat, da igraju svoju igru. A kad nju uspostave, teško im se oduprijeti. Oni su nekako stvorena ekipa za Ligu prvaka. Ove godine igraju lošije u prvenstvu, ali tu je njima puno teže, jer se sve španske ekipe drugačije pripremaju za njih. I poznaju ih dosta bolje, ali u Ligi prvaka, gdje se igra otvoreno i svako pokušava pobijediti, teško ko može da im parira.

Baljić je posebno podvukao Luku Modrića.

- Igra fantastično. Ne mogu da vjerujem da neko u 38. godini ima takvu fizičku spremu. Igra tako pametno, pravi je lider na terenu. Mislim da za 90 minuta meč na Enfildu nije pogriješio nijednu loptu, a igraš protiv takve ekipe kao što je Liverpul. Igra jednostavno, jak je jedan na jedan, ima odličan odnos sa saigračima. No, najviše me iznenađuje to što je tako fizički spreman u tim godinama. Mislim da Modrić do 40. godine može igrati u top-formi – zaključio je Baljić.

Fudbalski analizator

Baljić je bez trenerskog angažmana od 9. marta 2020. godine, kada je napustio klupu Tuzla Cityja.

- Trenutno radim na turskoj televiziji kao fudbalski analizator Superlige. Komentiram samo velike ekipe, prve četiri... Čekam da se nešto pojavi interesantno, mada je i ovdje (u Istanbulu – op. a.) specifična situacija. Ima dosta trenera, pripremaju se izbori, a naravno, razorni zemljotres je sada sve poremetio. Vidjet ćemo šta će biti – zaključio je Baljić.

TRENUTNA

situacija u Istanbulu je uredu, ali tamo – prema granici sa Sirijom, gdje je zabilježeno nekoliko razornih zemljotresa, baš je haos. Ali eto, polako se sve vraća, mora se živjeti - rekao je . 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.