EVROPA

Elvir Baljić za "Avaz": Liga prvaka je Realovo takmičenje

Još jednom su pokazali da imaju najveći kvalitet za to, poručio je nekadašnji igrač kraljevskog kluba

Baljić: Drago mu zbog uspjeha bivšeg kluba. ARHIV

Piše: A. Vatreš

31.5.2022

Nekadašnjem bh. reprezentativcu Elviru Baljiću (47) dobro je poznat osjećaj osvajanja naslova prvaka Evrope.

Baljić je osvojio Ligu prvaka s Real Madridom u sezoni 1999./2000., a nova, rekordna 14. titula njegovog bivšeg kluba ga je izuzetno obradovala.

Zaslužena titula

Podsjetimo, Real je u finalu odigranom na Stad de Fransu u Parizu savladao Liverpul s 1:0 golom Vinisijusa Žuniora (Vinicius Junior) iz 59. minute.

- Naravno da mi je drago jer navijam za Madrid. Mogu reći da je Liga prvaka ove godine stvarno bila nekako neobična, vrlo interesantna. Ono što je Madrid napravio u ovoj sezoni do sada nije bio slučaj jer se radi stvarno o fenomenalnim ekipama. Interesantno je to da su na svim utakmicama do finala, kada se učinilo da će izgubiti, napravili tako dobar preokret. To još jednom pokazuje da su oni ekipa za Ligu prvaka i da imaju najveći kvalitet za to. Nije bilo lako pobijediti Pariz, Mančester siti i Liverpul. Bez obzira na sve, mislim da su ipak zasluženo osvojili – rekao je Baljić za “Dnevni avaz”.

Jedna prilika

Kako je istakao, igra Reala u finalu nije bila baš onakva kakvu je očekivao.

- U finalu je bila malo kontrolirana igra i s jedne i s druge strane. Liverpul je imao nadmoć što se tiče prilika koje su stvorili. Imali su pet-šest velikih šansi. Kurtoa je bio na stvarno visokom nivou i odlučio finale. Real s nekim svojim iskustvom nije igrao onako kako sam ja lično očekivao. Trebalo im je malo vremena i jedna prilika da zabiju gol i osvoje. Kroz cijelu sezonu su pokazali da su najbolji – dodao je Baljić.

Baljić je postao član Real Madrida na ljeto 1999. godine, kada je u transferu vrijednom 21 milion eura stigao iz Fenerbahčea.

Zbog povrede je za “Kraljeve” odigrao svega 19 utakmica.

Anćeloti zna kako sa zvijezdama

Velike zasluge u novom Realovom uspjehu pripadaju svakako njegovom treneru Karlu Anćelotiju (Carlo Ancelotti), koji je postao rekorder osvojivši četvrti naslov ovog takmičenja.

- On je fantastičan trener, jedan od najboljih na svijetu. Vrlo dobro zna kako treba da radi s igračima, s takvim zvijezdama. On to godinama radi, pogotovo u Madridu. Mislim da to nije nimalo lako kako izgleda, ali on je uspio da napravi tako jedan veliki rezultat – naglasio je Baljić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.