NOVI PROBLEMI ZA RUSA

Uhapšena osoba koja je izdala portugalsko državljanstvo Romanu Abramoviču

Službenici agencije za kriminalističku istragu priveli su rabina Daniela Litvaka u sklopu tekuće istrage javnih tužitelja o davanju državljanstva Abramoviču

Abramovič je Rus židovskog porijekla. Twitter

M. K.

12.3.2022

Čelnik židovske zajednice u portugalskom gradu Portu na sjeveru zemlje, koji je odgovoran za izdavanje dokumenta koji je ruskom milijarderu Romanu Abramoviču omogućio da prošle godine dobije portugalsko državljanstvo, uhapšen je, objavile su novine "Publico".

Službenici agencije za kriminalističku istragu priveli su rabina Daniela Litvaka u sklopu tekuće istrage javnih tužitelja o davanju državljanstva Abramoviču. Židovska zajednica u Portu u više je navrata poricala bilo kakvu nepravdu.

Rečeno je da su njezini službenici u petak pretresli kuće, advokatski ured i druge prostore u sklopu istrage o raznim zločinima, kao što su pranje novca, korupcija i krivotvorenje dokumenata. Dokazi su prikupljeni i bit će analizirani, dodaje se.



Abramovič je dobio državljanstvo u aprilu 2021. na temelju zakona koji nudi naturalizaciju potomcima sefardskih Židova koji su protjerani s Iberijskog poluotoka tokom srednjovjekovne inkvizicije.

Malo je poznata historija sefardskih Židova u Rusiji, iako je Abramovič uobičajeno prezime židovskog porijekla Aškenazi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.