POVRATAK BUNDESLIGE

Baumgart voli da muči Union, ali Keln ne umije igrati sa Berlincima

Nisu se držali uobičajne prakse da se za radni dan izdvoji neka od manje značajnih utakmica, u prvi plan su gurnuli jedan od derbija kola

Štefen Baumgart. Mozzart

Piše: G. Š.

1.4.2022

Vraća se Bundesliga poslije reprezentativne pauze, a organizatori takmičenja su prepoznali to da su se navijači u Njemačkoj uželjeli klupskog fudbala. Nisu se držali uobičajne prakse da se za radni dan izdvoji neka od manje značajnih utakmica, u prvi plan su gurnuli jedan od derbija kola.

Borba za Evropu

Možda ne zvuči tako atraktivno duel Union Berlina i Kelna, koji je na programu od 20.30 sati, ali riječ je o direktnom susretu za plasman u Evropu.

Sastaju se sedmi i deveti tim na tabeli, Keln ima prednost u odnosu na Union od samo dva poena. Nije beznačajna stvar ko će da bude sedmi, jer potencijalno to mjesto vodi u kvalifikacije za Ligu konferencije. Potencijalno, jer zavisi od toga ko će da osvoji Kup Njemačke i kroz njega se plasira u Ligu Evrope. Sedmoplasiranom je važno da to bude neki od timova koji završe među šest u Bundesligi. Međutim, jedan od preostala četiri tima u borbi za trofej je baš Union Berlin. On će u polufinalu da igra 20. aprila protiv jedinog drugog bundesligaša sa teritorije Istočne Njemačke, RB Lajpciga. U drugom polufinalu se sastaju Frajburg i drugoligaš Hamburger.

No, bit će još vremena za kalkulacije. Do kraja prvenstva ima još sedam kola, a kroz njih oba današnja rivala imaju realnu šansu i dalje čak i da se domognu Lige šampiona. Četvrtoplasirani Frajburg udaljen je samo pet bodova od Kelna.

Igrački kadar

Union je bio u mnogo boljem položaju do prije tri kola. Tim iz glavnog grada je međutim iz posljednja tri meča osvojio samo jedan poen, u prošlom kolu ga je deklasirao Bajern sa 4:0, pa nema dileme da je izabranicima Ursa Fišera prijalo ovih desetak dana odmora. Berlinskoj ekipi je problem postala realizacija. Na pet od posljednjih sedam mečeva nije uspio Union da zatrese mrežu rivala. Najveći problem je očigledna slaba forma nigerijskog napadača Taiva Avonijia, koji je bio maestralan tokom jesenje polusezone. U prvih 14 kola je postigao devet golova, ali od tada je dodao samo još dva na svoj konto.

Nedostajat će večeras Unionu Endo i Lute zbog povreda, kao i Udžah, koji se razbolio. Ostatak ekipe je na raspolaganju Ursu Fišeru. Keln također nije kompletan. Duda je suspendovan, Horn, Šindler i Šmic su povrijeđeni. Štefen Baumgart će morati da napravi tim bez njih.

Kladionica Mozzart na pobjedu domaćina daje kvotu 2.45. Pogledaj sve kvote na Mozzart Bet siteu i odigraj online.

Strateg "Jarčeva" je nekada bio fudbaler Uniona. Ipak, to ga nije sputalo da maltretira berlinski klub kroz karijeru. Vodio je Baumgart pet puta Paderborn, a jednom Keln protiv Uniona i samo je jednom doživio poraz. Sa Paderbornom je imao još po dvije pobjede i remija, dok je u novembru prošle godine duel Kelna i Uniona završen 2:2.

Izvukao je tada "Jarčevima" bod Antoni Modest, pogotkom u 86. minutu. Tako je prekinuo Francuz seriju od četiri uzastopna okršaja današnjih rivala na kojima je bio viđen rezultat 2:1. Keln je posljednji put pobijedio Union u takmičarskoj utakmici još 2014. godine, tada je bilo 2:1.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.