EKSKLUZIVNO

Zvjezdan Misimović za "Avaz": Šta hoće "BHFanaticosi"

Mislim da je to sve što rade kontraproduktivno

Zvjezdan Misimović: Imamo previsoko mišljenje o sebi. Avaz

Piše: G. Šumar

21.4.2022

Nakon što je Izvršni odbor Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine naložio svim selektorima muških selekcija (U-15 Igor Janković, U-17 Nermin Šabić, U-19 Ivica Barbarić, U-21 Slobodan Starčević, „A“ tim Ivajlo Petev) da do naredne sjednice bh. fudbalske vlade dostave svoje izvještaje, u intervjuu sa Zvjezdanom Misimovićem, savjetnikom predsjednika NSBiH Vice Zeljkovića, analizirali smo njihov rad.


Loša atmosfera

- Kada su u pitanju omladinske selekcije - kadeti i juniori, uvijek treba biti cilj da odigramo taj elitni krug kvalifikacija, što je ovaj put i bio slučaj, rekao je Misimović i dodao:

- Uz malo sreće, U-19 selekcija je mogla i do Evropskog prvenstva, a što se tiče U-17, imali smo peh što smo u grupu dobili Španiju i Belgiju, koje su prejake u tim godištima. Da smo imali malo lakšeg drugog protivnika, možda bismo izborili plasman na EP U-17. Kada je u pitanju selekcija U-19, mislim da su svoj posao odradili sasvim solidno. U posljednjem duelu grupe bili su vrlo blizu senzacije, odnosno, i pobjede i remija protiv Francuske na njihovom terenu (1:2, op. a.). Na kraju nisu uspjeli, ali mislim da je to veoma dobra generacija.

Kako ocjenjujete rezultate reprezentacije BiH U-21?

- Na početku su imali, hajmo reći, težak raspored i malo lošije rezultate. Odmah su izgubili nadu za daljnji plasman. Tu primaran cilj treba biti stvaranje igrača za „A“ tim, a njih nekoliko je već priključeno - Jusuf Gazibegović, Amar Dedić…

Kako vidite trenutnu situaciju u vezi s „A“ timom? “BHFanaticosi” su ponovo na svoj način izrazili nezadovoljstvo radom Saveza i selektora Peteva…

- Vidio sam, ne znam šta je njihov cilj. Mislim da je to sve što rade kontraproduktivno. Ali, generalno, mislim da je problem kompletna atmosfera u cijeloj državi. Ona je loša, sve se više gleda na taj, hajmo reći, nacionalizam i sve to. To mi se uopće ne sviđa i, normalno, ne može biti željena ili pozitivna atmosfera u fudbalu. Cijela atmosfera oko „A“ tima je loša od početka (od dolaska selektora Peteva, op. a.) i teško je tu stvarati pozitivne rezultate. Ili pozitivne misije. To je skoro nemoguće. Moramo biti svi zajedno, ali trenutno to ne vidim. Ne samo u fudbalu nego u cijeloj državi.


Misimović i Petev. NSBiH

Velika takmičenja

Šta je rješenje? Odlazak selektora Peteva ili...?

- Pa dobro, uvijek je najlakše promijeniti selektora. Ne znam, mi isto imamo malo previsoko mišljenje o sebi. A u historiji smo se samo jednom plasirali na neko veliko takmičenje. Mi mislimo da se svaki put moramo negdje plasirati, ali nismo to uradili iz raznoraznih razloga. Ne znam, možda su očekivanja previsoka…

Junski start Lige nacija je pred vratima, a atmosfera nije nimalo obećavajuća…

- Ne, nije dobra atmosfera, a, generalno, u junu nikada nismo odigrali baš najbolje utakmice. To je najteži termin, budući da će već početi odmor, a prvenstva će ranije startati zbog Mundijala 2022. Inače, sve ekipe iz naše grupe su tu negdje (Crna Gora, Finska i Rumunija, op. a.), nema favorita.

Plan ’B’

Kada je u pitanju igra naše reprezentacije, Misimović ističe da, kad igramo protiv dobrih ekipa u određenoj formaciji, odnosno kad stojimo “duboko”, imamo dobar rezultat.

- Naprimjer, kao protiv Francuske, Italije... Kad stojimo “duboko”, u tom bloku 3-5-2, vrlo je teško igrati protiv nas. No, protiv manjih ekipa mi moramo graditi igru i preuzeti inicijativu te tu imamo dosta problema. Mislim da se na tome treba raditi jer tu nemamo neku ideju ili strpljenje. Tu se dosta mučimo... Teško pravimo igru i zbog toga moramo stvoriti neki plan „B“

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.