IZ UGLA ŠVABINOG UČENIKA

Privilegija je bila imati Ivicu Osima za trenera

Jasnu viziju, način igre i organizaciju, zajedno sa svojim saradnicima, uspio je da prenese na nas a da to nismo ni primjećivali

Edin Ćurić. Avaz

Piše: Edin Ćurić

4.5.2022

Tek sada kad se čovjek bavi trenerskim pozivom, može doći do prave spoznaje da je “Švabo” bio trener koji je išao ispred vremena, napisao je Edin Ćurić za "Avaz".

Ja sam imao čast da igram za sve selekcije bivše države, radio sa mnogim poznatim trenerima, ali nijedan nije bio ni blizu našem ”Šefu”.


Jasan cilj

Jasnu viziju, način igre i organizaciju, zajedno sa svojim saradnicima, uspio je da prenese na nas a da to nismo ni primjećivali.

U to vrijeme se nisu koristili fudbalski termini kao sada, ali njegov način treniranja je imao uvijek jasan cilj. Akcenat je skoro uvijek bio na posjedu lopte, ali smo trenirali i ostale momente igre.

Igrati lijep, napadački i dominantan fudbal u sistemu 4-3-3 bila je njegova fudbalska filozofija.

Sad kad sve to posmatram iz trenerskog ugla, nevjerovatno je kakav smo automatizam u igri imali, što je bila posljedica konstantnog ponavljanja za vrijeme treninga.

Isto tako, fascinantno je bilo kako je “Švabo” bio fokusiran samo na igru svog tima. Mi našu igru nismo nikada podređivali protivniku.


Prepoznatljiva igra

U utakmicama protiv timova velike četvorke, a i u derbijima protiv Sarajeva uzdali smo se uvijek u svoj kvalitet. Nadigravali se, pobjeđivali i gubili ali uvijek igrali lijep i dopadljiv fudbal. Nismo u to vrijeme osvojili nijedan trofej, ali naša igra je bila prepoznatljiva i cijenjena čak i u Evropi.

Privilegija je bila imati Ivicu Osima za trenera. Šefe, počivaj u miru!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.