ČELZI PONOVO KIKSAO

Tomas Tuhel izgubio kontrolu nad timom

Velikan sa Stamford Bridža prodat je za astronomskih pet milijardi eura, od čega je tri usmjereno direktno za ovu transakciju, dok će preostale dvije milijarde ići na pokrivanje svih tekućih i planiranih troškova, od ekipe, preko renoviranja stadiona

Tomas Tuhel. Arhiva

G. Š.

7.5.2022

Vijest dana svjetskog fudbala je da je ozvaničena prodaja Čelzijakoji je poslije 19 godina vladavine Romana Abramoviča prešao u ruke američkog biznismena Toda Bolija i konzorcijuma okupljenog oko suvlasnika Los Anđeles Dodžersa. Velikan sa Stamford Bridža prodat je za astronomskih pet milijardi eura, od čega je tri usmjereno direktno za ovu transakciju, dok će preostale dvije milijarde ići na pokrivanje svih tekućih i planiranih troškova, od ekipe, preko renoviranja Stamford Bridža, do ženske selekcije i klupske fondacije.


Upitna Liga prvaka

Cijeli posao realizovan je u danu kada je Čelsi igrao važnu utakmicu Premijer lige protiv Vulverhemptona za dodatno učvršćivanje na trećem mjestu i sigurnom učešća u Ligi prvaka naredne jeseni, što će značajno olakšati dalje poslovanje kluba čiji su računi bili u gotovo potpunoj blokadi prethodnih sedmica. Tod Boli je odmah po završetku cijelog posla stigao na Stamford Bridž kako bi vidio svoje novo čedo i imao je šta da vidi. Prije svega kako Konor Koudi u posljednjoj sekundi otima dva boda Čelziju za novi kiks (2:2) i nastavak drame za plasman u Ligu prvaka, ali i povratak zaboravljenog Romelua Lukakua.

Treću utakmicu zaredom Čelzi ne uspijva da dobije i prava je sreća što Totenhem gostuje Liverpulu jer postoji sve ozbiljnija prijetnja da sezonu ne završi među četiri, što bi predstavljalo pravu katastrofu za ovaj tim bez obzira na sve probleme sa kojima se suočava proteklih sedmica zbog sankcija uvedenih Abramoviču i klubu. Remi na gostovanju Mančester junajtedu, pa poraz od Evertona na Gudison Parku, pa onda ovo... Nešto ozbiljno ne štima u Čelziju i to prevazilazi sve političke i egzistencijalne probleme kluba. Tomas Tuhel je izgubio kontrolu nad ovim timom i već duže vrijeme ne zna se ko mu je standardni prvotimac, ko u rotaciji jer se startna postava značajno mijenja iz utakmice u utakmicu.


Dobar raspored

Rezultat toga su tri utakmice bez pobjede, uz osvojena samo dva boda što otvara mogućnost Arsenalu da sezonu završi možda i na trećoj poziciji. Jedina dobra stvar u cijeloj situaciji je to što Čelzi do kraja nema težak raspored, svakako lakši od Arsenala i Totenhema, mada je sada pravo pitanje šta zapravo može da se očekuje u posljednja tri kola, odnosno da li je moguće da će prošlogodišnji šampion Evrope da prokocka komotnu prednost koju je imao u odnosu na konkurenciju i doživi fijasko.

Kada je Trinkao razapeo strijelu sa ivice kaznenog prostora u 79. minutu, zbog čega je Eduard Mendi bio jako ljut na saigrače, odmah je postalo jasno da Čelzi lako može da primi i drugi pogodak. A to se dogodilo bukvalno u posljednjoj sekundi šestominutne nadoknade. Užasno se postavila Čelzijeva odbrana u zoni ispred svog gola, dozvolila Vulvsima da se opasno približe i da lopta stigne do Čikinja koji je zatim uputio centaršut na peterac sa desne strane. Ponovo je slabo reagovao Tijago Silva i bit će opet mnogo priče o tome da li je ipak prošlo njegovo vrijeme, pogotovo za prilike fudbala kakav se igra u Premijer ligi. Jer, Koudi je njega nadskočio i prethodno pretrčao Risa Džejmsa kako bi glavom zatresao mrežu i natjerao Toda Bolija da se u nevjerici otvorenim dlanovima udara po glavi...


Povratak Lukakua

Fokusirale su se televizijske kamere i na dvostrukog strijelca Lukakua, koji je sve posmatrao sa klupe. Dok se Boli držao za glavu, snažni Belgijanac sa nezadovoljstvom samo odmahnuo rukom, svjestan da je Čelzi prokockao ne samo pobjedu, već i njegovu dobru utakmicu. Ne jedan, već dva gola postigao je napadač za koga je Čelzi ljetos izdvojio rekordnih 115.000.000 eura! Lukaku već neko vrijeme nije u prvom planu kod Tuhela, mada ga je njemački stručnjak danas ipak poslao na teren od prvog minuta i nije pogriješio. Bar za toliko da su njegovi golovi doneli taj jedan bod... Lukaku je poslije mnogo vremena odigrao utakmicu iole dostojnu etikete najskupljeg pojačanja u klupskoj i jednog od najvrednijih u historiji svjetskog fudbala. 

Pravi blickrig napravo je Lukaku i za nešto više od dva minuta - tačnije 138 sekundi, doveo Čelzi u poziciju da može sa mirom da čeka završnicu, a umjesto toga sve je izgledalo tako pogrešno. Tuhel je imao ideju da se povuče na svoju polovinu i prepusti inicijativu gostima (?!) koji su u završnih pola sata utakmice imali daleko veći posjed lopte, što je samo gradilo timsko samopouzdanje. Trinkao je prelijepim udarcem lansirao Vulvse i natjerao ih da krenu na sve ili ništa, a poslije svega viđenog ovog popodneva na Stamford Bridžu bod su apsolutno zaslužili.


Tablice omogućuje SofaScore LiveScore
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.