NOVI DOKAZI

Ekvadoru prijeti izbacivanje sa SP-a u Kataru

Moglo bi ga koštati šokantno priznanje jednog od njegovih igrača

Kastiljo: Priznao da koristi lažni pasoš. AGENCIJE

A. V.

13.9.2022

Fudbalska reprezentacija Ekvadora mogla bi biti izbačena sa Svjetskog prvenstva u Kataru nakon što je britanski list "Daily Mail" dobio nove dokaze o šokantnom priznanju jednog od njegovih igrača Bajron Kastiljo (Byrona Castillo) da koristi lažni pasoš, s priznanjem danim u službenoj istrazi koju je zataškao Ekvadorski fudbalski savez [FEF].

Naime, prije četiri mjeseca Čile je optužio Ekvador za lažiranje Kastiljovog rodnog lista te je zatražio da se zbog toga Ekvador izbaci s SP-a u Katru i da Čile zauzme njegovo mjesto. FIFA je nakon istrage u junu objavila da nije našla nepravilnosti te potvrdila da će Ekvador nastupiti na SP-u. Međutim, Čile se žalio na tu odluku i FIFA u četvrtak treba donijeti odluku o tom pitanju.

Među novim dokazima koji bi mogli uzburkati južnoamerički fudbal i stvoriti velike probleme FIFA-i, "Daily Mail" je u utorak objavio audio snimku intervjua koji je Kastiljo dao istražiteljima prije četiri godine.

Kastiljo je u tom intervjuu kazao da je rođen 1995., a ne 1998. kako je navedeno na njegovom rodnom listu u Ekvadoru. Također, u razgovoru on daje svoje puno ime kao Bajron Havijer Kastiljo Segura (Javier,) koje odgovara podacima iz njegovog kolumbijskog rodnog lista, umjesto imena na ekvadorskom rodnom listu - Bajron Dejvid Kastiljo Segura (David).

Fudbaler detaljno opisuje odlazak iz kolumbijskog grada Tumaka u San Lorenco u Ekvadoru kako bi nastavio karijeru i imenuje ekvadorskog poduzetnika koji mu je dao novi identitet.

Ekvador je na SP-u u grupi A s domaćinom Katarom, Senegalom i Nizozemskom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.