LEGENDA BETISA

Hoakin postao novi rekorder Evropske lige

Najstariji strijelac u historiji takmičenja

Hoakin: Ranije postao i najstariji asistent Evropske lige. AGENCIJE

A. V.

16.9.2022

Nakon što je u februaru postao najstariji igrač koji je upisao asistenciju u historiji Evropske lige, krilni igrač španskog prvoligaša Real Betisa Hoakin (Joaquin) je oborio još jedan rekord postavši i najstariji strijelac u ovom takmičenju.

Real Betis je u četvrtak porazio Ludogorec s 3:2, u susretu 2. kola C grupe Evropske lige, a drugi gol za španski sastav postigao je Hoakin. Sa 41 godinom i 56 dana, Hoakin je sada i službeno najstariji igrač koji je postigao pogodak u ovom takmičenju.

- Prije početka takmičenja rekao sam suigračima da bez obzira što napravim, postat ću rekorder jer nema previše igrača u Evropskoj ligi u mojim godinama - kazao je sa smiješkom za UEFA-u.

Dosadašnji rekord držao je Danijel Hestad (Daniel) koji je u novembru 2015. zabio za Molde u dobi od 40 godina i 98 dana. Horhe Molina (Jorge) je zabio za Getafe sa 38 godina i 324 dana, a u top pet su i David Katala (Catala) iz AEK Larnake sa 38 godina i 224 dana, te Valter Samuel (Walter), tada iz Bazela u dobi od 37 godina i 333 dana.

- Sretan sam što još mogu igrati na ovoj razini, a zabiti gol uvijek je lijepo, posebno u Evropi - dodao je Hoakin.

To nije prvi rekord koji je Hoakin ostvario u ovom takmičenju. Još u februaru proglašen je najstarijim igračem koji je ikada asistirao za gol u Evropskoj ligi - tada je imao 40 godina i 211 dana.

Hoakin je karijeru počeo u Real Betisu, potom je igrao za Valensiju, Malagu i Fiorentinu, a u Betis se vratio 2015.

Za špansku reprezentaciju je igrao od 2002. do 2007. upisavši 51 nastup i četiri pogotka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.