"OTAC" JAPANSKOG FUDBALA

Kako je legendarni Ivica Osim učio Japance: "Vi kao da ste Real Madrid, svaki korak vam je skup"

Treba da nauče brzo da igraju, govorio je "Švabo"

Osim: Unio promjene u japanski fudbal. Screenshot

Piše: E. Ć.

23.11.2022

Fudbalska reprezentacija Japana priredila je novu senzaciju na Svjetskom prvenstvu u Kataru jer je nakon preokreta pobijedila Njemačku sa 2:1 u prvom kolu grupe E.

Japanci su od samog starta igrali hrabro, bili su agresivni u svakom duelu, rastrčani i nisu dozvoljavali favorizovanim Nijemcima da se razmašu. Nisu se prepali prvaka svijeta iz 2014. godine. Kapa dolje selektoru Japana Hajime Morijasuu (Moriyasu), što zbog hrabre postavke što zbog izmjena koje su donijele preokret. 

Međutim, ne možemo, a da se ne podsjetimo na glavnog "krivca" što je fudbal u Japanu doživio renesansu. Naravno, riječ je o legendarnom Ivici Osimu, koji je bio selektor Japana od 2006. do 2007. godine. Bio bi i duže da nije doživio moždani udar.

Legendarni "Švabo" bio je i trener u Džef Junajtedu (2003. - 2006.), a njegove promjene u japanskom fudbalu nešto su na čemu će mu u ovoj azijskoj zemlji biti vječno zahvalni.


Ponovo je viralan video s jednog od treninga japanske ekipe, kada je čuveni Osim "sa gađenjem" gledao kako se Japanci jedva kreću i muče sa loptom u nogama.

- Reci im, oni kao da su Real Madrid, svaki korak im je skup. Treba da nauče brzo da igraju - govorio je Osim svom prevoditelju.

Upijali su Japanci svaku Osimovu izjavu, svaku izrečenu riječ, a naročito one koje su se ticale najvažnije sporedne stvari na svijetu. 

Dolazili su i u Sarajevo, grad u kojem se rodio legendarni "Švabo", ne bi li uhvatili neku Osimovu izreku koju do tada nisu čuli. 

Inače, Njemačka je danas povela u 33. minuti kada je siguran egzekutor najstrožije kazne bio Ilkaj Gindoan (Ilkay Gundogan). 

"Elf" je imao prilika u drugom dijelu da udvostruči prednost, ali su izabranici Hansija Flika (Flick) propustili šanse, a onda je uslijedio preokret golovima Ritsua Doana u 75. i Takume Asana u 83. minuti.

Podsjetimo, legendarni Ivica Osim preminuo je 1. maja ove godine u austrijskom Gracu u 81. godini.

Predsjednik Tehničkog odbora Fudbalskog saveza Japana Jasuharu Sorimači (Yasuharu Sorimachi) u oproštajnoj poruci od "Štrausa sa Grbavice" naveo je da je preminuo otac japanskog fudbala i čovjek kojeg su svi zvali tata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.