PSG ILI BARCELONA

Mogu li Katalonci "ukrasti" Mesija?

S prvim danima 2023. očekuje se da fudbalerovi predstavnici sjednu sa čelnicima pariškog kluba i razgovaraju o nastavku saradnje

Lionel Mesi. Twitter

G. Š.

21.12.2022

Milioni Argentinaca i dalje su u transu nakon osvajanja Mundijala 2022. u Kataru, a zamislite kako je tek igračima. Kako je Lionelu Mesiju kojem je sve dosad učinjeno u karijeri moglo "pasti u vodu" da u nedjelju u Dohi Argentina nije savladala Francusku.


Novi ugovor

Teško da bi mu neko mogao obrisati brojne trofeje u koje spadaju i četiri Lige prvaka ili sve golove koje je dosad dao, a njih ima preko 750, ali sigurno je da bi ga zauvijek pratila sjenka Dijega Armanda Maradone da u nedjelju i sam nije podigao Zlatni globus. Ovako, poslije spektakularne utakmice u kojoj je dao dva gola, a onda u prvoj seriji penala hladnokrvnim pristupom ubrizgao bitnu injekciju samopouzdanja saigračima, Mesi je stao uz rame slavnom sunarodniku. Vodit će se i dalje polemike ko je bolji i zbog čega, ali to zapravo više nije bitno. Obojica su najveći. Uz Pelea, Bekenbauera, Ronalda Zubu, Zidana, Krojfa, Puškaša, Di Stefana...

Kraj 2022. godine Mesi će dočekati u svakodnevnom slavlju, a onda slijedi povratak klupskim obavezama i pokušaj da poslije svih svojih ostvari i najveći san Pari Sen Žermena - osvajanje Lige prvaka. Neće mu, sigurno je to, motiv biti isti kao tokom mundijalskog pohoda sa Argentinom ili svojevremeno u Barceloni, ali nadaju se na Parku prinčeva da im "Gaučos" i dalje može biti od koristi. Zbog toga i žele što prije da riješe pitanje produžetka ugovora koji ističe na kraju sezone.

S prvim danima 2023. očekuje se da fudbalerovi predstavnici sjednu sa čelnicima pariškog kluba i razgovaraju o nastavku saradnje. Novac neće biti problem, već je najveće pitanje da li Mesi i dalje gaji emocije prema Barceloni? Katalonci bi ga rado vratili i na taj način ispisali srećan kraj bajke s argentinskim golgeterom u glavnoj ulozi. Bit će po završetku Mesijeve karijere snimljeno na stotine dokumentaraca, ali povratak u Barcelonu režirao bi holivudski blokbaster.


Hoće li Mesi ponovo zadužiti Barsin dres?. Twitter

Zaštitno lice

Najmanje bitno u cijeloj priči je koliko od sljedećeg ljeta (24. jun) 36-godišnji fudbaler može da pruži na terenu i doprinese rezultatima, mnogo važnije i za PSG i za Barcelonu bit će da pokažu moć. I jedni i drugi žele Mesija kao zaštitno lice i promotera svog kluba dugo pošto prestane da igra fudbal. I dalje će ga na pomen njegovog imena većina u prvi mah povezati sa Barcelonom, ali što duže bude bio u Pari Sen Žermenu, Mesijeva slika u bordo-plavim bojama sve više će blijediti, a to je ono čega se Katalonci plaše.

Katarski vlasnici Parižana iskoristili su lošu finansijsku situaciju u Barceloni prije godinu i po i odvojili dobar dio svog bogatstva da privole Mesija u svoj klub. Sigurno ga se neće lako odreći, posebno ne kada je postao svjetski šampion i prikupio dodatne simpatije širom sveta. Bolji trenutak da poradi na svom imidžu PSG teško da će imati... Barcelona po uslovima ugovora ne može da parira, ipak, Đoan Laporta kao adut ima 20 zajedničkih godina Argentinca i katalonskog kluba. Tu je i Ćavi u ulozi trenera, spominje se da bi Inijesta mogao da se vrati kao pomoćnik i svojevrsni savjetnik, dok bi nekada veliki trio s terena bio upotpunjen dolaskom Lea na funkciju tehničkog direktora.

I još nešto bi moglo da ide u korist Kataloncima, a to je ponašanje argentinskih reprezentativaca, prije svih golmana Emilijana Martineza, koji ne prestaju s provokacijama na račun Kilijana Mbapea. Ogromne napore uložio je PSG da zadrži prvu zvijezdu francuskog fudbala prošlog ljeta kada je bio na korak do odlaska u Real Madrid, ali poslije dešavanja nakon finalne utakmice u Kataru pitanje je kakav će odnos Mbape imati prema klupskom saigraču i kapitenu argentinske reprezentacije. Nejmarovo ponašanje već je glavobolja za trenere i čelnike Pari Sen Žermena, a zahlađenje odnosa između prve dvije zvijezde tima bio bi dodatan problem.


Finansijski fer-plej

U Barceloni su trenutno tihi, veliki problem u želji da vrate Mesija predstavlja im finansijski fer-plej zbog kojeg im rukovodstvo Primere konstantno "stoji nad glavom". Klub uveliko radi na smanjivanju budžeta za plate igračima ne samo zbog potencijalnog povratka Argentinca, već i kako bi mogao da dovodi nove igrače. Presudan potez u cijeloj priči bit će Mesijev odgovor Katarcima na poziv za produžetak ugovora. Ako prihvati, bez obzira što bi on bio na godinu, vjerovatno ćemo ga još dugo gledati sa Ajfelovim tornjem na grudima. U suprotnom, za koju godinu malo ko bi se mogao sjećati da je Mesi dio svoje karijere proveo u Parizu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.