TRANSFERI

Čelzi koristi rupe u zakonu i ruši rekorde

Londonski klub nemilice troši na nove igrače

Mudrik: Plaćen 70 miliona plus bonusi. Twitter

26.1.2023

Čelzi nije u vrhu Premijer lige Engleske ove godine, ali su odlučili, ipak, biti na tronu. Otkako ga je kupio američki milijarder Tod Bouli (Todd Boehly), Čelzi troši nemilice.

Klub sa Stamford Bridža ove je sezone srušio s trona Barcelonu koja je u sezoni 2017./2018. samo na odštete za pojačanja spiskala 380 miliona eura. Nakon što je realiziran najnoviji transfer Nonija Madueke iz PSV-a za 40 miliona eura, klub iz Londona je potrošio 460 miliona eura.

Četiri lige

Pritom su najviše novca iskrcali ljetos kada su za Veslija Fofanu (Wesley) iz Lestera izdvojili 80 miliona eura. Iza njega je transfer Mihajla Mudrika koji je ove zime stigao iz Šahtara za 70 miliona eura i plus bonusi.

Čelzi je u ovom januaru na odštete potrošio 173 miliona eura, a to je više nego su zajedno potrošili svi klubovi iz italijanske Serije A, njemačke Bundeslige, španske La Lige i francuske Ligue 1. Ukupno 78 klubova iz ove četiri lige zajedno je potrošilo 69 miliona eura, a sam Čelzi 173 miliona.

Čelzijevi transferi ove zime. Index.hr

Mnogima nije jasno kako su “bluesi” uz takve silne odštete uspjeli izbjeći pravila UEFA finansijskog fer-pleja, a odgovor, prema engleskim medijima, leži u tome da su u klubu uspjeli pronaći rupu u zakonu.

Dugi ugovori

Čelzi je, naime, svojim prinovama dao neuobičajeno duge ugovore. Mudrik je tako dobio ugovor na čak 8,5 godina, što je najduži ugovor u historiji Premier lige, Badašil (Badiashile) ima ugovor na 7,5 godina, a Fofana je potpisao sedmogodišnji. Na taj je način Čelzi je “rastegnuo” troškove za odštete na puno više godina kako bi ostao ispod praga UEFA-inih pravila o potrošnji.

To znači da će Čelzi, koji je pristao platiti Šahtaru inicijalnih 70 miliona eura odštete za Mudrika, prema UEFA računici plaćati manje od devet miliona eura ukrajinskom klubu po sezoni. I tako ostati u skladu s pravilima.

Međutim, prema navodima „The Timesa“, UEFA će uskoro postrožiti pravila upravo zbog Čelzija i od ljeta planiraju ograničiti razdoblje u kojem klubovi mogu proširiti plaćanje odštete na najviše pet godina.

Žele i Fernandeza

Čelzi će do kraja zimskog prijelaznog roka ponovno pokušati dovesti Enca Fernandeza (Enzo) iz Benfike, objavio je portugalski „Record“.

Englezi su od kraja Svjetskog prvenstva bili u kontaktu s Portugalcima oko argentinskog reprezentativca za kojeg Benfika traži 120 miliona eura i ne pristaje ni na kakve druge kombinacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.