PRIORITET LA LIGA

Laporta: Spasili smo Barcelonu od ekonomske propasti

Prioritet je La Liga u kojoj smo prvi sa 53 boda, rekao je predsjednik Barse

Đoan Laporta. Barcelona

G. Š.

9.2.2023

Predsjednik Barcelone Đoan Laporta (Joan) poslije nepune dvije godine otkako je preuzeo katalonskog velikana na konferenciji za medije govorio o trneutnom stanju u klubu.

Donijeli smo hrabre odluke

- Na sportskom nivou imamo Superkup koji smo osvojili, takmičimo se i u Kupu Kralja, u Ligi Evrope… Želimo da pobijedimo. Prioritet je La Liga u kojoj smo prvi sa 53 boda. Imamo čvrstu odbranu, znamo da je ekipa i dalje u fazi razvoja. Pojačali smo prvi tim. Osjećamo se kao kandidat za titulu, ali moramo da se borimo do kraja. Vratili smo radost među navijače Barcelone. To je realnost. Igra je dobra, rezultati također. Preusmjeravamo klub, rekao je Laporta.

Predsjednik Barse ne krije da je preuzimanje kluba od Đozepa Bartomeua (Josep Maria Bartomeu) u martu 2021. godine bio rizičan potez.

- Na polovini smo sezone i uskoro će biti dve godine otkako su nam partneri ukazali povjerenje. Rizikovali smo time što smo preuzeli klub. Bio je to trenutak najvećih poteškoća, ali smo donijeli hrabre odluke koje vode klub na pravi put. Spasili smo Barsu od ekonomske propasti. Dug je kontrolisan. Donijeli smo odluke da stabilizujemo trezor. Imali smo suficit, što se nije desilo četiri godine. Pritom smo ublažili negativan kapital, što pokazuje da se finansijsko stanje poboljšava. To će nam pomoći da dobijemo bolje finansijske uslove kada budemo tražili investicije – istakao je Laporta.


Đoan Laporta. Barcelona

Mnogo prašine se diglo prethodnih dana pošto je La Liga spriječila Barcelonu da potpiše novi ugovor sa Gavijem i registruje ga kao igrača prvog tima, uz obrazloženje da očekivani deficit katalonskog kluba za narednu sezonu premašuje cifru od 200.000.000 eura. Mada je sud donio odluku u korist Barse, Laporta ističe da ovo nije prvi put kako predsednik La Lige Havijer Tebas otežava posao njemu i njegovim saradnicima.

Igrački kadar

- Skresali smo platne troškove za 100.000.000 eura, planiramo da ga umanjimo za još 70.000.000. Doveli smo igrače za 215.000.000 eura i prodali za 141.000.000 eura. Napravili smo konkurentan tim za 74.000.000 eura. Da, spasili smo Barcelonu od ekonomske propasti, istakao je Laporta i u dahu nastavio:

- Bilo nam je teško da registrujemo igrače zbog ograničenja plata i propisa. La Liga postavlja limite na osnovu njihovih računa, a mi smo u Barceloni naslijedili limit prekoračen za veliki broj miliona. To dovodi do toga da liga primjenjuje restriktivnija pravila prema nama. Svaki put kada bismo savladali neku prepreku, liga bi promijenila pravila kako ne bismo mogli da radimo iste operacije ponovo. Ovo je pravo natezanje. Potrudit ćemo se da liga učini fleksibilnijim pravila i da budemo konkurentni rivalima. Fer-plej je blagonaklon u drugim šampionatima. Zato ne možemo da registrujemo igrače, jer je La Liga postavila limit za plate. Adaptirali smo se, ali ćemo nastaviti da se borimo.

Zbog pomenutih ograničenja Barcelona u januaru nije dovodila nove igrače, ali će ih na ljeto biti uvjerava Laporta.

- Mislim da ćemo se pojačati na ljeto. Bit ćemo u mogućnosti da ispunimo Ćavijeve zahtjeve. Uvijek smo spremni, ali tim je već sada moćan. Vidjet ćemo kako ćemo završiti sezonu – rekao je predsjednik Barse.

Laporta je govorio i o evropskoj Superligi koja je nedavno ponovo postala aktuelna tema.

- Napreduje. Iznijeli smo deset tačaka Superlige o kojima će se govoriti. Bit će to atraktivno, održivo takmičenje, uz poštovanje zdravlja igrača. Ono što želimo jeste da se dijalog sa UEFA-om ne krši i da se uskladi sa nacionalnim ligama, kao što i Liga šampiona koegzistira sa državnim prvenstvima. Priča se razvija, napredujemo, zaključio je Laporta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.