ENGLEZI NAJVIŠE OSVAJALI

Mjesta rođenja osvajača Premijer lige: BiH ima tri predstavnika

Srbija ima najviše osvajača sa Balkana, dok Slovenija nema niti jednog

Džeko: Osvajao Premijeršip sa Sitijem. Screenshot / Twitter

N. H.

15.2.2023

Jedan fan fudbala u Engleskoj je napravio pomoću Googlea mapu na kojoj su prikazani svi osvajači Premijer lige u historiji takmičenja.

Kako je i očekivano, najviše ih je rođeno u Velikoj Britaniji. Igrači iz reprezentacija poput Španije, Francuske, Nizozemske, Belgije i Brazila su najčešći na listi.

Na mapi je moguće pronaći mjesto rođenja svih osvajača, a uz ime grada, fan se potrudio da za svakog igrača postavi drugu fotografiju iz grada.

Bosna i Hercegovina ima tri predstavnika. Edin Džeko, koji je rođen u Sarajevu, je dva puta osvojio titulu s Mančester sitijem, dok je Asmir Begović osvojio sa Čelzijem.


Begović: Prvak Engleske bio s Čelzijem. Twitter

Dejan Lovren je također rođen u BiH, ali je on odabrao da nastupa za reprezentaciju Hrvatske.

Hrvatska ima samo jednog predstavnika i to je Andrej Kramarić, koji je osvojio titulu sa Lesterom u sezoni 2015/16.

Od zemalja Balkana, Srbija je dala najviše igrača koji su osvojili Premijer ligu. Čak osmorica su osvajali titulu prvaka Engleske. Srbijanski fudbaleri koji su osvajali su:

Branislav Ivanović (Čelzi), Aleksandar Kolarov (Mančester siti), Nemanja Vidić (Mančester junajted), Mateja Kežman (Čelzi), Nemanja Matić (Čelzi), Bojan Đurđić (Mančester junajted), Zoran Tošić (Mančester junajted) i Matija Nastasić (Mančester siti)

Slovenija nema niti jednog osvajača, dok Crnu goru predstavljaju Stevan Jovetić i Stefan Savić, obojica su osvojili sa Mančester sitijem.

Mapu pogledajte ovdje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.