SERIJA A

Milan napušta San Siro: Gradit će stadion bez Intera

Italijanski mediji navode da su zbog nesigurne budućnosti napustili projekat sa gradskim rivalom

Milan napušta San Siro: Gradit će stadion bez Intera. SCREENSHOT/Twitter

N. H.

24.2.2023

Milan odlazi sa legendarnog San Sira i gradit će vlastiti stadion, piše Gazzetta dello Sport.

Milan i Inter su radili godinama na projektu gradnje novog zajedničkog stadiona, u decembru su dobili dozvolu gradskih vlasti za pokretanje projekta da bi se Milan sad povukao.

Milanski klubovi su planirali izgraditi novi stadion sa 70.000 sjedećih mjesta nedaleko od sadašnjeg San Sira.

Cijena bi mu bila 600 miliona eura, a plan je bio da se na njega usele u sezoni 2027./2028., ali Gazzetta tvrdi da je Milan odustao od tog projekta i da kreću svojim putem.

Milan želi vrh Evrope

-Velika romansa između Milana i San Sira je gotova. Ostat će predivne uspomene, ali Milan kreće u drugom smjeru i to bez Intera. Klub se uspio vratiti u sami vrh italijanskog fudbala sa prošlogodišnjim osvajanjem titule, a vlasnici ga sad žele vratiti i u evropski vrh – piše Gazeta i nastavlja:

- Za to je potreban novi stadion i to onaj na kojem će igrati samo Milan koji ima vlasničku strukturu i budućnost koja je jasna, dok je kod Intera oboje pod znakom pitanja. Milan želi imati vlastiti stadion koji će mu donositi prihode cijele godine, što je ključno za finansijsku stabilnost.

Kraj romanse sa San Sirom

O lokaciji stadiona se još ne priča, ali Gazzetta piše da Milan sigurno stadion neće graditi u blizini. Razmatraju se tri druge lokacije u Milanu, a za projekat će biti zaduženi stručnjaci iz Nju Jorka koji su radili na gradnji novih stadiona u Sjedinjenim Američkim Državama.

Milan se na San Siro uselio davne 1926. godine, par mjeseci nakon što je stadion izgrađen.

Tad je imao kapacitet od 30.000 gledaoca, a s vremenom je nadograđivan. Najveće promjene je doživio za potrebe Svjetskog prvenstva u Italiji 1990. godine, kad je dobio krov i treći prsten tribina.

I Milan i Inter plaćaju gradu godišnju rentu koja iznosi oko 8,5 miliona eura.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.