ANALIZA

Isplatio se samo jedan transfer od preko 100 miliona eura

Među 10 najvećih transfera u historiji, „Daily Mail“ je izdvojio tek jedan koji je opravdao plaćeni iznos

Kilijan Mbape. Twitter

G. Š.

25.2.2023

Pandemija nemoralnih iznosa fudbalskih transfera posljednjih je godina zahvatila fudbalski svijet. Iskrcati 100 i više miliona za jednog igrača postalo je gotovo normalno.

Mbape opravdao uloženo

Među 10 najvećih transfera u historiji, „Daily Mail“ je izdvojio tek jedan koji je opravdao plaćeni iznos. Posao je obavljen u ljeto 2017. godine, a glavni akter bio je Kilijan Mbape (Kylian Mbappe). Mnogi su bili skeptični oko kupovine tada 18-godišnjeg Francuza za 180 miliona eura, ali je on posljednjih šest godina gotovo jedina konstanta PSG-a.

Najskuplji transfer u historiji bio je prelazak Nejmara (Neymara) iz Barcelone u francusku prijestolnicu za 222 miliona eura, a njegova neupitna klasa nije toliko često dolazila do izražaja zbog čestih povreda.

U najveće transfere smjestile su se i tri kupovine katalonskog kluba. Usman Dembele (Ousmane - 140 miliona eura), Filipe Kutinjo (Phillipe Coutinho - 135 miliona) i Antoan Grizman (Antoine Griezmann - 120 miliona) nisu opravdali ogromne iznose, dok je Dembele jedini u prethodnoj sezoni počeo pokazivati obrise najavljivanog talenta.

Atletiko Madrid platio je 127 miliona eura za Žoaa Feliksa (Joao Felix), a Mančester siti 117 miliona za Džek Griliša (Jack Grealish), no ni oni nisu zasjali sjajem vrijednim tog novca. Iako se Kristijano Ronaldo (Cristiano) često upisivao u strijelce u dresu Juventusa, u poslu vrijednom 117 miliona eura, Portugalac u Torino ipak nije donio toliko željeni evropski naslov.

Realove kupovine

Najnoviji posao među najvećih 10 u historiji obavljen je u zadnjem prijelaznom roku. Bio je to prelazak Enca Fernandesa (Enzo Fernandez) iz Benfike u Čelzi za 121 milion eura, a Argentinac je tek kratko na Stamford Bridžu, tako da još nije ni dobio priliku pokazati pravo lice.

Zanimljivo je da je tek jedan transfer Real Madrida među najvećih 10, a upravo se ta kupovina Edena Azara (Hazard) za 115 miliona eura pokazala kao najgori posao u historiji "Kraljevskog kluba“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.