"SKANDAL STOLJEĆA"

Podignuta optužnica protiv Barcelone: Prijeti im izbacivanje iz Evrope

Tužilaštvo u Barceloni je podiglo optužnicu zbog korupcije protiv Barcelone, kao i njenih bivših predsjednika

Barceloni prijet izbacivanje iz Evrope. AP

N. H.

11.3.2023

Španiju trenutno potresa, kako ga nazivaju mediji, „Skandal stoljeća“. Tužilaštvo u Barceloni je podiglo optužnicu zbog korupcije protiv Barcelone, kao i njenih bivših predsjednika Hosepa Marije Bartomeua (Josep) i Sandra Rosela (Rosell).

Uplatili dužnosniku 8,4 miliona eura

Tereti ih se da su od 2001. do 2018. godine bivše potpredsjedniku španske sudijske komisije, kao i njegovoj kompaniji, uplatili 8,4 miliona eura. On im je zauzvrat delegirao suce koji odgovaraju Barceloni.

Na prvom ročištu, jučer u Barceloni, istoimeni klub je državno tužilaštvo teretilo za „korupciju, krivotvorenje službenih isprava i kršenje povjerenja“.

- FC Barcelona je ostvarila i održavala strogo povjerljiv verbalni sporazum s Joseom Marijom Enriquezom Negreirom po kojem je on u funkciji potpredsjednika španjolske sudačke komisije u zamjenu za novac postupao tako da je Barcelona imala povlašten status kod sudaca - stoji u objavi tužilaštva.

Bez optužbe za Laportu 

Zanimljivo je da u razdoblju u kojem se Barcelonu tereti da je plaćala suce njen predsjednik u prvom mandatu (2003. – 2010.) bio i onaj aktuelni, Žoan Laporta ( Joan). On, ipak, nije osumnjičen za taj kriminal.

Uprkos tome Havijer Tebas (Javier), šef La Lige, izjavio je da Laporta mora dati ostavku. Jedini uslov pod kojim bi mogao ostati predsjednik je da kaže sve što zna o podmićivanju sudija u navedenom vremenu.

Barcelona priznala dio uplata

Na privatni račun bivšeg potpredsjednika sudijske komisije uplatila je ukupno 7 miliona eura u razdoblju od 2001. do 2018., kada je on prestao obnašati funkciju drugog čovjeka španske sudijske organizacije.

Platili smo joj spomenute iznose kao vanjskom tehničkom saradniku, kako bi nam radila kompilacije nastupa sudaca. Te snimke smo koristili za prikupljanje informacija o njihovom stilu i načinu suđenja, kako bismo sukladno tome davali instrukcije igrače. Praksa angažmana tvrtki za ovakve poslove uobičajena je među profesionalnim sportskim klubovima – priznala je Barcelona da dio uplata. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.