LIČNOST SEDMICE

Faruk Hadžibegić: Mangupska lekcija iskusnog vuka

I prije početka krenulo je osporavanje, a njegov tim je, bez Džeke, Pjanića, Kolašinca, a i toliko žaljenog Stevanovića, došao do pobjede

Reprezentacija BiH: Smanjiti euforiju. NSBiH

26.3.2023

Dušebrižnici su požurili da izostavljanje Miroslava Stevanovića iz tima već povežu s navodnim problemima u fudbalskoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine, isto kao što je povreda leđa Edina Džeke već stavljana u kontekst nemira u svlačionici, ali na njihovu žalost, ali i sreću svih nas koji volimo reprezentaciju BiH, to nije uspjelo poremetiti ambijent u timu koji predvodi Faruk Hadžibegić.

Magični štapić

Zaslužan je i Džeko, koji je uz momke bio punim srcem, zaslužan je i Stevanović, koji je sve stoički podnio i podržao saigrače, ali niko mu to ne može oduzeti, zaslužan je itekako i Hadžibegić za ono što je reprezentacija pokazala protiv Islanda.

Skepticima je stigla mangupska lekcija iskusnog vuka i njegovih kolega iz stručnog štaba.

Nema Hadžibegić magični štapić da tim bez Džeke, Miralema Pjanića i Seada Kolašinca pretvori u fudbalsku mašinu za nekoliko dana, ali treba nam ovo što nam je donio zajedno sa svojim saigračima. Trebaju nam želja, borba i pobjede, a u Zenici smo to dobili.

Za razliku od nekih njegovih prethodnika, on nije pričao bajke o mirnoj svlačionici, on je sa svojim saradnicima krenuo raditi. Obišao je igrače, zajedno sa Zvjezdanom Misimovićem, doveo je Benjamina Tahirovića iz Rome pod okrilje bh. nacionalnog tima, pozvao je javnost da podrži novu reprezentaciju i bio spreman na trenerski rizik.

Nova zadaća

Nije baš da ne znamo kakav bi rasplet bio da se posrnulo protiv Islanda. Nabili bi mu na nos i Stevanovića i Džeku, Mešanovića ili Hamulića, jer takvi smo... Jer, čekali smo.

A kako izgleda njegova svlačionica, ne vidi se po pjesmi nakon pobjede, nego po izrovanom travnjaku Bilinog polja, gdje su se Rade Krunić, Amar Dedić, Hrvoje Miličević, Ermedin Demirović bacali na glavu kao u transu, a to je sigurno donio Hadžibegić.

Selektor sada ima novu zadaću. Slijedi Slovačka u nedjelju, koja je sve, samo ne lagan protivnik, a svakako svi priželjkujemo dobar rezultat. Međutim, kako je protiv Islanda Hadžibegić „nabrijao“ igrače tako sada mora učiniti da ih nikako ne ponese euforija.

U najkraćem, prva ocjena za selektora veoma visoka. Slijede novi ispiti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.