ODMJERAVANJE SNAGA

Gvardiola: Prošlost je za djedice, ne vodim se historijom

Sadašnjost je da Arsenal ima 8 bodova više od nas, rekao je Gvardiola

Pep Gvardiola. AP Photo/Dave Thompson

N. Aj.

1.4.2023

Mančester Siti i Liverpul odmjeravaju snage igraju veliki derbi 29. kola Premijer lige.

Od 17. minute Liverpul vodi.

Mančester ima utakmicu manje od Arsenala koji očajnički pokušava stići na prvo mjestu, a trenutačno zaostaje osam bodova. S druge strane, Liverpul se vratio u borbu za Ligu prvaka u kojoj od četvrtoplasiranog Totenhema ima sedam bodova i dvije utakmice manje.

Priče nemaju podlogu

Uoči utakmice na Etihadu Pep Gvardiola (Guardiola) na konferenciji za medije rekao je da priče o posrnuću Arsenala i dopuštanju da Mančester Siti ipak odbrani naslov prvaka nemaju podlogu.

Iskreno je istakao da će biti jako teško osvojiti naslov.

- Radije bih bio u poziciji u kojoj je Arsenal bez iskustva osvajanja Premijer lige nego u poziciji u kojoj sam sad, a kao imam iskustvo osvajanja četiri titule u pet godina. Prošlost je prošlost, iskustvo ništa ne znači. Baš ništa, vjerujte mi. Ono što se dogodilo u prošlosti ništa ne znači u ovakvim situacijama. Prošlost je za uspomene, za djedice i to je u redu. Bitna je samo sadašnjost, a u njoj Arsenal ima osam bodova prednosti. I kad navijači dođu na utakmicu s Liverpulom, zanima ih samo sadašnjost, a ne ono što je bilo prije – rekao je Gvardiol.

Naslov prvaka

Gvardiola je već nekoliko puta rekao da je Arsenal favorit za naslov prvaka, što je u dijelu engleskih medija protumačeno kao stavljanje pritiska na momčad njegovog bivšeg pomoćnika Mikela Artete i da će upravo iskustvo osvajanja titula prevagnuti na njegovu stranu.

- Uopće se s tim ne slažem. Iskustvo u ovakvim situacijama nema nikakve veze. Svaka sezona je drukčija i svaka utakmica je drukčija. Ni u jednu nikad nisam ušao s mišlju da ću je dobiti zbog iskustva koje imam iz prošlosti. To je pogrešno razmišljanje i zato se nikad ne vodim historijom, ni u dobrom ni u lošem smislu - zaključio je Gvardiola.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.