PREDSJEDNIK BORCA

Tegeltija najavio pravljenje tima za Evropu: Priprema se jak roster igrača

Milan Tegeltija se oglasio na društvenim mrežama po završetku sezone u Premijer ligi Bosne i Hercegovine

Milan Tegeltija. Instagram / FK Borac

N. H.

29.5.2023

Predsjednik banjalučkog Borca Milan Tegeltija oglasio se po završetku sezone u Premijer ligi Bosne i Hercegovine i najavio da će se ekipa znatno pojačati prije početka naredne sezone.

Relativni uspjeh

- Okončana je sezona u Premijer ligi BiH. Borac je osvojio 2. mjesto i Evropu - drugo kolo kvalifikacija Konferencijske lige. Ovo možemo smatrati relativnim uspjehom. Tek osvajanje titule i iskorak u evropskim takmičenjima (ulazak u grupnu fazu evropskih takmičenja) ćemo smatrati potpunim uspjehom. Već u ovom prijelaznom roku činimo maksimalne napore da značajno ojačamo ekipu za narednu sezonu i konkurentnost u nadolazećim evropskim kvalifikacijama. 

Već u kvalifikacijama, koje se igraju 27. jula, imamo znatno jaču ekipu od one koja je igrala prošlu sezonu i pokušat ćemo napraviti skok u evropskim takmičenjima. Međutim, dovođenje pojačanja nije videoigrica niti su igrači softveri koji uvijek rade i igraju isto po zadanim parametrima. Bez obzira koliko su bili kvalitetni, prema analizama koje radimo, u dovođenju pojačanja mogući su promašaji, jer neki igrači jednostavno ne igraju na očekivanom nivou, iz mnogo mogućih razloga – stoji na početku Tegeltijine objave na Facebook profilu. 

Plan za ulazak u grupu

Prvi čovjek Borca otkrio je i na koji način planira ostvariti ulazak u grupnu fazu evropskih takmičenja.

- Da bismo sljedeću sezonu ostvarili, puni uspjeh i ulazak u grupnu fazu evropskih takmičenja realno su potrebna tri prelazna roka (uključujući sadašnji, jesenji i sljedeći ljetni) u kome se filtriraju prava pojačanja, a ekipa dobija homogenost, kompaktnost i kvalitet na svim pozicijama, uz jak roster igrača koji su u rotaciji tokom sezone u više takmičenja. 

Uprava FK Borac je sinergija sa sportskim sektorom i posebno stručnim štabom, te ulaže maksimalne napore da već u ovom prelaznom roku značajno ojača ekipu na svim pozicijama za koju to trebaju procjene sportskog sektora kluba u ovom trenutku, a u skladu s ambicijama kluba za narednu sezonu. Već sa službenim početkom prijelaznog roka počet će i potpisivanje ugovora nekih novih igrača našeg kluba, a neki će biti potpisani do početka pripreme - dodao je Tegeltija.

Maksimalni napori

Tegeltija je istakao da Borac sa svim kapacitetima preuzima maksimalne napore kako bi do kraj ovog transfer roka ojačao ekipu za narednu sezonu.

- Naši skauti su aktivni, ne samo u BiH i regionu nego i u cijeloj Evropi te nekim prekookeanskim zemljama. S nekim našim sadašnjim igračima ćemo produžiti ugovore, s nekima ćemo se pozdraviti i poželjeti im sreću, a sve u skladu s preporukama stručnog štaba i sportskog sektora kluba, na osnovu njihovog učinka i kvaliteta u sezoni koja je protekla. 

Još jednom posebno želim da čestitam svim navijačima FK Borac na osvajanju drugog mjesta i ulasku u Evropu uz preskakanje jedne stepenice kvalifikacija. Pravimo evropski Borac! Aj Borac - poručio je Tegeltija.

Borac će ove godine nastupati u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu, a oni će početi u drugom kolu kvalifikacija za treće po snazi evropsko takmičenje. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.