PROMJENA U NAZIVU

Španskoj La Ligi glavni sponzor poznati kreator videoigara

EA Sports će zamijeniti banku Santander u imenu španske Primere i Segunde

EA Sports: Novi sponzor. La Liga

N. H.

4.7.2023

Prva dva razreda španskog fudbala poznati kao La Liga i La Liga 2 će od sljedeće sezone imati novog sponzora. Pravo na imenovanje liga kupio je američki div videoigara EA Sports.

Popularni kreator brojnih igara poput FIFA-e će tako zamijeniti dosadašnjeg sponzora, banku Santander.

Kolokvijalno poznata kao Primera, najviši rang španskog fudbala će nositi naziv po EA-u, a Segunda po tehnologiji igara koju je firma razvijala, Hypermotionu.

U službenom saopćenju nije naveden iznos ovog ugovora, ali španski mediji navode da će od prodaje prava zaraditi 150 miliona eura na pet godina koliko ugovor traje. 

To je skok za 33 posto u odnosu na dosadašnji ugovor kojim je Santander plaćao 20 miliona godišnje.

Španska banka je imala prava od 2016. godine, a ovom promjenom događa se i kompletan redizajn liga. Doći će novi logotipi, fontovi i grafijke, a najavljene su novosti i u samim prijenosima.

- Važan dio dogovora je zajedničko ulaganje u „grassroots“ inicijative, odnosno u amaterski i dječiji fudbal u Španiji. Osim Primere i Segunde, EA Sports će tako uložiti u La Liga Promises turnir mlađih kategorija i eLaLigu, službenu špansku igru u FIFA igrama – stoji u saopćenju.

Još uvijek nisu definirana imena i vizualni izgled prva dva razreda španskog fudbala, ali bi to trebali saznati tokom ljetnih mjeseci.

La Liga počinje već sredinom augusta i to dvobojem branioca titule Barcelone i Hetafea. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.