FUDBALSKA BAJKA

Klub građen krvlju i znojem navijača sada igra Ligu prvaka: Od ruba ponora do utakmice s najvećim

Navijači gradili stadion i skupljali novac za klub. Od Cvajte do evropske elite za šest godina

Union Berlin: Priča poput Pepeljugine. Twitter

20.9.2023

Ako bismo u svijetu fudbala tražili priču ala Pepeljugina, to bi bila sigurno bajka Union Berlina. Od malešnog kluba koji je bio u sjeni mnogo slavnijeg gradskog rivala Herte, navijača koji su davali krv da spase tim ponora, do ekipe koja će debitirati u Ligi prvaka.

I u klubu nisu mogli ni zamisliti bolji debi. U historijskoj utakmici igrat će protiv Real Madrida, najtrofejnije evropske ekipe na slavnom Santiago Bernabeuu.

"Krvavi za Union“

Cijeli svijet je pričao u Unionu na ljeto 2008., a sve zbog njihovih navijača. Nakon godina i godina patnje, 2.333 muškaraca i žena su tada voljenom klubu donirali 140.000 radnih sati i renovirali stadion.

Stadion na obroncima nacionalnog parka Vulhajde bio je ruševina, a Gvozdena unija, kako se zovu najvatreniji navijači Uniona, riješila je nešto da preduzme.

Sada je stadion, koji je djelo navijačkih ruku, jedinstven zbog tri tribine na kojima se isključivo stoji, što je i bila želja navijača koji nisu željeli odustati od svoje tradicije.

Renoviranje stadiona samo je jedno u nizu masovnih navijačkih angažiranja. Prije 15 godina klub je bio pred ponorom amaterizma, a u spas su uskočili, ko drugi nego navijači.

„Krvavi za Union“ bio je naziv akcije o kojoj je svojevremeno pričao svijet. Hiljade navijača dalo je krv za spas najdražeg kluba. Inače, u Njemačkoj dobrovoljni davaoci krvi dobivaju naknadu od 10 eura, a navijači Uniona su tako sakupili oko 1.500.000 eura.

Ispunjenje sna

Svi navijači Uniona su sanjali jedno – plasman u Bundesligu. A onda se san ispunio 2019. godine. Istina, nisu mnogi navijači to dočekali, a iz solidarnosti, njihove kolege su na tribinama podigli njihove slike.

No, bajka se nije završila na tome. Union Berlin je rastao, a u periodu od šest godina došli su od Cvajte do Lige prvaka.

Kroz šumu do stadiona. Twitter

I njihov stadion, „Kuća starih šumara“, dočekat će da na njemu odzvanja himna Lige prvaka. A put do stadiona sličan je putu koji je Union prošao – kroz blatnjavu šumu, prepunu insekata, do sjaja.

A sve prati pjesma Nine Hagen, kume panka, „Ajzer Union“, što je himna navijača kluba koja se ori dok se približava stadionu.

Najveće ime

Vjerovatno niko od navijača Uniona nije ni sanjao da će klub nekada pojačati ime poput Leonarda Bonućija (Bonucci), ali desilo se i to. 

Proslavljeni Italijan je poslije Juventusa odlučio napustiti Italiju i skrasio se u najljepšoj fudbalskoj priči Njemačke. U klub su došli i Kevin Voland (Volland) i Robin Gosens.

Bonući: Od ovog ljeta u Berlinu. Twitter

Imat će Bonući i društvo veliku podršku svojih navijača. Gvozdena unija je u Madridu.

Na ulicama španske prijestolnice zabilježene su zanimljive scene, gdje 5.000 navijača pjeva uglas. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.