PRODUBLJEN SKANDAL

Obilo mu se o glavu: Prvi čovjek turskog nogometa stao na stranu Saudijaca, Erdoan traži njegovu ostavku

Osramotio si nas pred svijetom, ne vraćaj se u Tursku, ovdje nema mjesta za tebe, oštra je poruka koju mu je poslao novinar Adnan Ajababa

Predsjednik Nogometnog saveza Turske Mehmet Buikeksi. Anadolija

N. Aj.

30.12.2023

Predsjednik Nogometnog saveza Turske Mehmet Buikeksi (Büyükekşi) tražio je od predsjednika Fenera i Galate da pošalju igrače na teren uprkos zabrani nošenja majica sa likom osnivača Turske Kemalom Ataturkom. Time je produbio skandal, a čin je odmah naišao na osudu turske javnosti.

Pozlilo mu

- Srami se, osramotio si nas pred svijetom. Ne vraćaj se u Tursku, ovdje nema mjesta za tebe. Postani državljanin Saudijske Arabije - oštra je poruka koju mu je poslao novinar Adnan Ajababa (Aybaba).

Kako tvrde turski mediji, najmoćniji Turčin u nogometu, stao je na stranu Saudijaca i zagovarao da se utakmica odigra bez patriotskog čina uoči utakmice. Buikeksiju je, nakon javnog linča kojem je bio izložen, pozlilo, te je morala reagovati i hitna pomoć.

Nalazi se pod velikim pritiskom turske javnosti, a pojedini turski mediji su javili i da se u sve uključio i predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) koji je zatražio njegovu ostavku na mjesto predsjednika Nogometnog saveza Turske.

Odbili izaći na teren

Zanimljivo, na Wikipediji je već promijenjen njegov status u "bivši predsjednik NS Turske", no zvanične potvrde o njegovoj ostavci još nema.

Podsjećamo, utakmica Superkupa Turske između Fenerbahčea i Galatasaraja u saudijskom Rijadu sinoć je otkazana, nakon što su igrači oba kluba odbili izaći na teren. Razlog tome je zabranja Saudijaca da to učine u majicama s likom Kemala Ataturka.

Nisu dali ni navijačima s njegovim obilježjem da uđu na stadion.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.