JUŽNA AMERIKA

Izrael ubuduće učestvuje na "Copa Amerika"?

IFA je u četvrtak objavila da su "ponosni što se pridružuju veličanstvenoj porodici CONMEBOL"

Reprezentacija Izraela. Instagram

D. H.

12.4.2024

Izraelski nogometni savez (IFA) potpisao je novi ugovor s CONMEBOL-om za koji se "jako nadaju" da će omogućiti izraelskoj reprezentaciji učestvovanje u budućim izdanjima Copa Americe.

Potpisali sporazum

CONMEBOL je konfederacija odgovorna za organizaciju i upravljanje glavnim južnoameričkim nogometnim turnirima, uključujući Copa America i Copa Libertadores, koji suprotstavljaju najbolje klubove kontinenta.

IFA je u četvrtak objavila da su "ponosni što se pridružuju veličanstvenoj porodici CONMEBOL", čiji su članovi aktualni prvaci Svjetskog prvenstva Argentina i peterostruki svjetski prvaci Brazil.

Sporazum su potpisali predsjednik CONMEBOL-a Alehando Domingez (Alejandro Dominguez) i predsjednik IFA-e Moše (Moshe) Zuares tokom kongresa CONMEBOL-a u Asuncionu u Paragvaju.

U izjavi za The Athletic iz Zuaresa stoji: "Ovo je posebno uzbudljiv, historijski trenutak (i) međunarodni proboj za IFA-u."

Dodao je: “Naše istinsko prijateljstvo s Alehandrom Giljermom Domingezom (Alejandro Guillermo Dominguez), predsjednikom CONMEBOL-a i (do)predsjednikom FIFA-e urodilo je (ovim) prekrasnim plodom za izraelski nogomet.

- Jako se nadam da će izraelska reprezentacija biti dio jednog od velikih turnira koje organizira CONMEBOL, možda čak i Copa America."

Posebna izjava podijeljena na IFA-in službeni X račun, bila je popraćena video snimkama na kojima se činilo kako izraelsko izaslanstvo potpisuje dokumente zajedno s dužnosnicima CONMEBOL-a.

Iz FIFA-e su rekli da neće komentirati dogovor kada ih kontaktira The Athletic.

Izrael neće biti prva netradicionalna nacija koja će učestvovati na Copa America.

Japan — dvaput — i Katar učestvovali su posljednjih godina, dok su Kina i Australija odbile pozive za učestvovanje zbog proturječnih rasporeda.

Izrael je član evropske konfederacije UEFA od 1994. Nikada se nisu kvalificirali za Evropsko prvenstvo, ali su stigli do play-offa uoči Eura 2020. i Eura 2024.

Izrael je bio jedan od osnivača Azijske nogometne konfederacije (AFC) i osvojio je Azijski kup 1964. Kasnije su isključeni iz AFC natjecanja 1974. nakon glasanja, pošto je niz timova odbio igrati protiv njih.

Prvenstvo u SAD

UEFA je u oktobru potvrdila da se utakmice neće igrati u Izraelu "do daljnjeg" kao odgovor na rat između Izraela i Gaze. Dvorane u Srbiji, Kipru i Mađarskoj bile su domaćini evropskih susreta Makabija iz Haife i Makabija iz Tel Aviva te međunarodnih utakmica Izraela.

Kako sada stoji, Izrael nije napustio UEFA-u..

Ovogodišnja Copa America održava se u Sjedinjenim Državama, dvije godine prije nego što će zajedno s Kanadom i Meksikom ugostiti Svjetsko prvenstvo 2026.

Deset timova CONMEBOL-a pridružit će se šest timova iz CONCACAF-a dok se USMNT sučeljava s najboljim timovima Južne Amerike.

Utakmica otvaranja turnira održat će se na stadionu Mercedes-Benz u Atlanti, Georgia, 20. juna, a finale je zakazano za 14. jula na stadionu Hard Rock u Miami Gardensu, Florida.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.