VIŠE NISU NEPOBJEDIVI

Gasperini našao lijek za "Apotekare", a zove se Lukman: Kolašinac i Atalanta osvojili Evropsku ligu!

Reprezentativac BiH Sead Kolašinac je bio jedan od najboljih u prvom poluvremenu, ali je morao ranije izaći zbog povrede

Detalj iz finala - Avaz
Detalj s utakmice Atalante i Bajer Leverkuzena - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+11

22.5.2024

Fudbaleri Atalante su osvojili Evropsku ligu. Izabranici Đan Pjero Gasperinija (Gian Piero) pobijedili su Bajer Leverkuzen rezultatom 3:0 u finalu igranom u Dablinu. 

Italijanski stručnjak je taktički u potpunosti nadmudrio Ćabija Alonsa (Xabi), te tako donio "Boginji" iz Bergama prvi evropski trofej u historiji kluba. Također, prekinut je niz nepobjedivosti Bajera od 51 utakmice. 

Doduše, imao je i nevjerovatno raspoloženog Ademola Lukman (Lookman). Nigerijski napadač je utakmicu završio s het-trikom. 

U osvajanju trofeja Evropske lige učestvovao je i Sead Kolašinac, sa sjajnim predstavama u prvom dijelu, ali je morao izaći nakon 45 minuta zbog povrede.

Lukman je doveo Atalantu u vodstvo nakon samo 12 minuta igre. Poslije ubačaja Zapakoste (Zappacosta) nekoliko igrača je promašilo loptu, ali tu je bio nigerijski napadač koji ju je snažno zakucao u praznu mrežu. 

Samo 14 minuta kasnije novi šok za "Apotekare", a krivac je ponovo isti. Atalanta je konstantno bila u visokom presingu, a to je urodilo plodom, kada su ukrali loptu na centru igrališta i poslali je do Lukmana, koji je poslije kratkog driblinga loptu ponovo sjajno šutirao i poduplao prednost svoje ekipe. 

Leverkuzen je većim dijelom susreta izgledao jalovo. Toliko da nisu napravili za veći dio susreta niti jednu opasnu priliku, kojom bi namučili golmana Musoa (Musso). Doduše, nekoliko prilika upropastio je Grimaldo, lijevi bek njemačkog tima, koji nije izgledao kao u većem dijelu sezone.

Prvi put kad se Muso morao namučiti je bilo u 64. minuti, kada je nakon centaršuta Adlija, istrčao ispred Grimalda koji je ostao sam na drugoj stativi i spriječio vrlo opasnu situaciju. 

Svega desetak minuta kasnije, potop je kompletiran. Lukman je poslije dodavanja Skamake (Scamacca) ostao u situaciji jedan na jedan s Frimpongom. 

Njega je izbacio driblingom, a onda silovitim udarcem loptu zakucao u mrežu za prvi evropski trofej u historiji ovog italijanskog kluba. 

Ovo se može računati i kao kruna na sve što je Gasperini učinio s ovim timom. Od drugoligaša su došli do vrha evropskog fudbala. Svaka čast za trofej Atalanti. Ovo je bilo apsolutno zasluženo. Gasperini je sada besmrtan u Bergamu, a Bosna i Hercegovina ima igrača s evropskim trofejom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.