SVE JE NA NJIMA

Italija može imati čak deset klubova u Evropi: Sve ovisi o nekoliko susreta

Njemačka i italijanska liga će od jeseni imati po pet klubova u najprestižnijem klupskom nogometnom takmičenju

Italijanska Seria A. Twitter

Di. R.

23.5.2024

Italijanska liga bi od iduće sezone mogla imati deset predstavnika u evropskim takmičenjima, zbog toga što je UEFA promijenila formate svojih takmičenja.

Italijani i Nijemci su ove sezone osvojili najviše bodova u Evropi i tako su uspjeli dobiti dodatnu poziciju za plasman u Ligu prvaka. 

Njemačka i italijanska liga će od jeseni imati po pet klubova u najprestižnijem klupskom fudbalskom takmičenju. 

Dodatno mjesto

Inter, Milan, Bolonja i Juventus su već obezbijedili plasman u Ligu prvaka preko ligaškog plasmana. Atalanta je osvajanjem Evropske lige uspjela osigurati dodatno mjesto u Ligi prvaka ako završi van prve četiri ekipe na tabeli.

Ako bi Atalanta završila u top četiri ekipe, tada bi to slobodno mjesto zauzela Benfika, kao klub s najvećim koeficijentom u kvalifikacijama. 

Ako Atalanta ne pobijedi protiv Torina i Frosinonea završit će van prve četiri ekipe i Italija će dobiti još jedno mjestu u Ligi prvaka, a to bi bila najvjerovatnije Roma.

Ukoliko se to dogodi onda se pomjera linija onih koji ulaze u Evropsku i Konferecijsku ligu. Na tim pozicijama su Lacio, Fiorentina i Torino.

Čeka se još jedno finale

Fiorentina igra finale Konferencijske lige protiv Olimpijakosa 29. maja. Ukoliko klub iz Firence osvoji ovo takmičenje, oni će se plasirati u Evropsku ligu, a tada bi Italijanima odgovaralo da Fiorentina padne na devetu poziciju u prvenstvu.

Napoli bi tada ušao u Konferencijsku ligu, kao desetoplasirana ekipa.

Raspored odlučujućih utakmica:

23.5. Kaljari - Fiorentina

26.5. Napoli - Leče, Atalanta - Torino (posljednje kolo)

29.5. Fiorentina - Olimpijakos

2.6. Atalanta - Fiorentina

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.