LONDON

Fudbaleri prijete štrajkom: Ako FIFA ne posluša, mi ćemo preuzeti stvari u svoje ruke

Terijer je također govorio o mogućnosti pokretanje štrajka među fudbalerima

FIFA. Platforma X

Di. R.

31.5.2024

Sindikat fudbalera (FIFPRO) je upozorio Svjetsku fudbalsku federaciju (FIFA) da će morati korigovati broj utakmica koje fudbaleri igraju tokom jedne sezone. Ukoliko se situacija ne poboljša nije isključena mogućnost štrajka igrača širom Evrope.

Predsjednik FIFPRO-a za Evropu, Dejvid Terijer (David Terrier), izjavio je da postoji hitna situacija u vezi sa rastućim mentalnim i fizičkim umorom igrača.

Terijer je pozvao na donošenje regulacije koja bi ograničila broj utakmica, budući da je analiza opterećenja igrača tokom sezone i njihovog oporavka otkrio neke zabrinjavajuće brojeve.

U okviru analize, anketa među igračima pokazala je da je više od 50 posto ispitanika reklo da su bili prisiljeni igrati dok su već imali povredu, dok je 82 posto trenera reklo da su koristili igrača za kojeg su znali da mu je potreban odmor.

- Mi se suočavamo s jednim od najvećih problema u našem sportu, koji je nastao zbog propusta vlada.To je dovelo do opasnog mentalnog i fizičkog umora. Problem su oni koji slušaju i oni koji ne slušaju. Kao sindikat, najvažniji dio našeg posla je slušati naše članove.Slušati znači prihvatiti odgovornost. Igrači govore i komuniciraju s nama i apsolutno je jasno, postoji hitna situacija, mi smo u opasnosti.Igrači su premašili granicu i međunarodni raspored je prepun. Koji je odgovor FIFA-e? Više utakmica, više takmičenja, više novca, bez ikakve garancije za igrače - rekao je Terijer.

Terijer je također govorio o mogućnosti pokretanje štrajka među fudbalerima.

- FIFA ne sluša kao tijelo. Njihove odluke utječu na cijeli ekosistem, a oni donose jednostrane odluke i to je propust upravljanja koji više ne možemo prihvatiti kazao je Terijer te dodao:

- Samo slušajući igrače imat ćemo raspored koji će biti u redu za sve, samo u tim okolnostima imat ćemo garancije poput sezonskih pauza i utakmica koje se igraju jedna za drugom.Ako Fifa ne sluša, mi ćemo preuzeti stvari u svoje ruke, nećemo isključiti nijednu mogućnost - zaključio je Dejvid.

Izvršni direktor Premijer lige Engleske Ričard Masters (Richard) bio je dio panela na kojem je govorio o gustom rasporedu koji fudbaleri moraju poštovati.

- Problem je stvaran. Počinjemo vidjeti uticaj odluka koje donose regionalna i međunarodna tijela. Raspored postaje manje harmoničan sa svakom donesenom odlukom. Nema vjere da će se išta promijeniti. Ako imate osjećaj da vas ne slušaju, postajete frustrirani. Mislimo da je dosta - šteta je što smo došli do ovde - rekao je Masters.

FIFPRO je također iznijela zabrinjavajuće podatke vezano za količinu utakmica koje igraju mladi igrači.

Kao primjer je istaknut vezni igrač Real Madrida Džud Belingem (Jude Bellingham). On je odigrao više od 18.000 minuta fudbala, za razliku od Djevida Bekama (David Beckham) koji je odigrao 3.929 utakmice i Vejna Runija (Wayne Rooney) koji je odigrao 15.481 utakmica, u istoj dobi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.