ZUBANDAN

Sjećaš li se petog šestog: Na današnji dan osvojena je najlegendarnija titula u historiji bh. fudbala

Poraz Željezničara se činio neizbježnim, ali lopta naprosto nije htjela u gol. A onda se desila 90. minuta.

Arhiv

D. H.

5.6.2024

Na današnji dan odigrana je utakmica kakve vjerovatno nikad više neće biti u BiH.

Nakon završetka rata u našoj zemlji, igrale su se tri odvojene lige. Nogotmetni savezi BiH i "Herceg-Bosne" dogovorili su da se nakon završetka regularnih sezona njihovih prvenstava odigra play-off za prvaka BiH, u koji će se plasirati četiri prvoplasirane ekipe iz Prve nogometne lige BiH i dvije prvoplasirane iz Lige Herceg-Bosne. Nakon regularnog dijela prvenstva, provplasirana ekipa je bila Bosna iz Visokog sa 60 bodova, na drugom mjestu je bio čelik sa 56 bodova, treće je bilo FK Sarajevo sa 53, a četvrti Željezničar sa 49. U prvoj nogometnoj ligi Herceg-Bosne prvoplasirani je bio Široki Brijeg sa 76 bodova, a drugi Zrinjski sa 64.

Play off za prvaka

U play-offu Željezničar je zaigrao daleko bolje. U prvoj utakmici grupe A savladao je Bosnu iz Visokog s 3:0,  a potom i Zrinjski s 2:1, čime je obezbijedio plasman u finale.

Sarajevo je s druge strane minimalnom pobjedom nad Širokim Brijegom (1:0) te neriješenim rezultatom protiv Čelika (1:1) osiguralo prvo mjesto u grupi.

Sve je bilo spremno za spektakl. Prvo finale za prvaka BiH istovremeno je bilo i sarajevski derbi. 

Osim što je sama po sebi takva utakmica historijska, isti takav će biti i njen ishod.  

Miljenik navijača

Utakmica je odigrana 5. juna 1998. godine na Koševu pred 40.000 gledalaca. Sarajevo je cijelu utakmicu dominiralo, pogađali su prečke, stative... Poraz Željezničara se činio neizbježnim, ali lopta naprosto nije htjela u gol. A onda se desila 90. minuta.

Željezničar je izveo kontranapad preko Pehlivanovića i Šopovića, a za realizaciju se pobrinuo Hadis Zubanović, miljenik svih navijača Željezničara. Gotovo, Željezničar je prvak BiH.

Tim pogotkom Plavi su osvojili prvu poslijeratnu titulu pod nadzorom UEFA-e, a navijači Željezničara svake godine 5. juni obilježavaju kao “Zubandan”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.