EVROPSKO PRVENSTVO

Nestvarno moćan tim: Najskupljih 11 Eura košta više od milijardu eura, u timu najviše Engleza

Prvenstvo Starog kontinenta igra se na deset stadiona

Englezi vrijede najviše. AP

prije 3 dana

Brojimo sitno do petka, 14. juna, kada će svečano biti otvoreno 17. izdanje Evropskog prvenstva. Prvu utakmicu igraju reprezentacija domaćina Njemačke i Škotska.

Nema sumnje da nas očekuje sjajna zabava i fantastičan fudbal u deset dana. Na deset stadiona će se takmičiti najbolje ekipe Starog kontinenta.

Tri nedodirljive

Najvrednija ekipa Evrope je Engleska koja vrijedi oko 1,52 milijarde eura. Prati ih Francuska s 1,23, a još samo jedna selekcija vrijedi više od milijarde, a to je Portugal.

Jasno da su te tri ekipe dale najviše fudbalera u najskuplji sastav, a svoja mjesta našli su i jedan Španac, te reprezentativac Hrvatske. Radi se o Rodriju (120 miliona) te, naravno, Jošku Gvardiolu (75 miliona).

Najskupljih 11 na svojim pozicijama. TRANSFERMARKT

Englezi su dali četiri igrača. To su desni bek Trent Aleksander Arnold (Alexander-Arnold, 70 miliona) te veznjaci Deklan Rajs (Declan Rice, 120 miliona), Džud Belingem (Jude Bellingham, 180 miliona) i Fil Foden (Phil, 150 miliona).

Dva Francuza

U sastavu sačinjenom od najskupljih 11 na svojim pozicijama su tri fudbalera Portugala, i to golman Diogo Kosta (Costa, 40 miliona), defanzivac Ruben Dias (80 miliona) i napadač Rafael Leao (90 miliona). Francuze u ovom timu predstavljaju Kilijan Mbape (Kylian Mbappe, 180 miliona) i Vilijam Saliba (William, 80 miliona).

Kada je riječ o klubovima, najviše fudbalera u najskupljih 11 ima Mančester siti – Dias, Gvardiol, Rodri i Foden. Po dva imaju Real – Belingem i Mbape, te Arsenal – Saliba i Rajs. Čast Milana brani Leao, Liverpula Aleksander Arnold, dok je predstavnik Porta golman Diogo Kosta. Ukupno ovaj tim vrijedi više od milijardu, što je cifra od koje vam se sigurno zavrti u glavi.

"Nisu za odbaciti"

Ovo Evropsko prvenstvo bit će posljednje za brojne veterane. Govoreći o igračima koji su na zalasku karijera, najskuplji na ovom prvenstvu bit će Kristijano Ronaldo (Cristiano) i Robert Levandovski (Lewandowski) koji vrijede po 15 miliona eura. 

Ronaldo i Levandovski: Najvredniji veterani. AP

Prati ih Luka Modrić s šest, Jan Somer (Yan Sommer) s pet, Manuel Nojer (Neuer) s četiri, Dušan Tadić, čija vrijednost je procijenjena na tri miliona...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.