EVROPSKO PRVENSTVO

Italija nakon preokreta pobijedila Albaniju i krenula u odbranu titule prvaka Evrope

Nije počelo dobro po tim Lućana Spaletija jer je Emir Bajrami pogodio već nakon 23. sekunde igre, što je najbrži gol u historiji Evropskih prvenstava

S večerašnje utakmice - Avaz
Trenutak kada je Strakoša zaustavio Fratezija - Avaz
S večerašnje utakmice - Avaz
S večerašnje utakmice - Avaz
Nikolo Barela - Avaz
+6
E. Ć.

prije 5 dana

Aktuelni prvaci Evrope, fudbaleri Italije trijumfalno su otvorili nastup na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj.

"Azuri" su nakon preokreta savladali Albaniju rezultatom 2:1 i na najbolji način najavili odbranu evropskog trona.

Nije počelo dobro po tim Lućana Spaletija (Luciano Spalletti) jer je Emir Bajrami pogodio već nakon 23. sekunde igre, što je najbrži gol u historiji Evropskih prvenstava.

Golu Bajramija je prethodila velika greška Federika Dimarka (Federico Dimarco), koji je loše bacio loptu iz auta. No, nije dugo trebalo Italiji da se vrati u ovaj meč.

Nakon kratke kombinacije Dimarka i Lorenca Pelegrinija (Lorenzo Pellegrini), ovaj drugi je ubacio loptu pred gol Albanije, a u mrežu je glavom proslijedio Alesandro Bastoni (Alessandro) u 11. minuti. 

Samo pet minuta kasnije "Azuri" su došli do preokreta. Nikolo Barela (Nicolo Barella) je natrčao na odbitak, te preciznim i snažnim udarcem pogodio s ruba šesnaesterca.

Mogla je Italija upisati i uvjerljviji trijumf. Davide Fratezi (Fratessi) je pogodio stativu u 34., a šest minuta kasnije njegov kolega iz napada Đanluka Skamaka (Gianluca Scamacca) nije uspio savladati Tomasa Strakošu (Thomas Strakosha).

Pri rezultatu 2:1 za Italiju se otišlo na odmor. Drugi dio utakmice je protekao u znatno sporijem tempu, a na prvu pravu šansu čekali smo do 60. minute. Federiko Kijeza (Federico Chiesa) je došao do lopte i s nekih 16 metara od gola šutirao lijevom nogom, ali je to prozujalo pored albanskog gola.

Albanci su mogli kazniti promašaje Italijana u 90. minuti kada je rezervista Rej Manaj dobio dubinsku loptu. Savladao je Donarumu, ali lopta je prošla pored gola.

Statistika s utakmice. Sofascore za Dnevni avaz

Rezultat i strijelci:

Italija - Albanija 2:1 (Bastoni 11', Barela 16' / Bajrami 1')

Standings provided by Sofascore
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.