PREDSTAVLJAMO GRUPU F

"Selesao" je u fantastičnoj formi pred početak Evropskog prvenstva: Portugal – Jasan zadatak

Portugalci su apsolutni favorit za izlazak iz grupe, a očekuju se velike stvari i u nokaut-fazi

Reprezentacija Portugala. Armin Durgut / Pixsell

18.6.2024

Fudbalska reprezentacija Portugala na Evropsko prvenstvo u Njemačkoj dolazi kao jedan od glavnih favorita.

Ovo će biti možda i posljednje veliko takmičenje s reprezentacijom za velikana ove divne igre Kristijana Ronalda (Cristiano), pa će se sigurno potruditi da osvoji još jedan trofej i sa stilom završi reprezentativnu karijeru.

Grupu F u kojoj se nalaze još Češka, Gruzija i Turska bi trebali proći s maksimalnim brojem bodova, ukoliko budu igrali na već prepoznatljiv način.

Pokazali silinu

"Selesao“ se prošetao grupom u kojoj je bila i selekcija Bosne i Hercegovine. Portugalci su upisali svih deset pobjeda uz nevjerovatnu gol razliku 36:2.

Golove su samo primili u pobjedi nad Slovačkom (3:2), a izabranici Roberta Martineza pokazali su svu silinu u preostalim utakmicama i nisu se opuštali ni u jednom trenutku.

Ispravka neuspjeha

Portugalci su u svojoj historiji tri puta dolazili do polufinala Evropskog prvenstva, a kruna je došla 2016. godine kada su u finalu bili bolji od Francuske (1:0). 

Ronaldo: Odlazi li sa stilom. AP

Tu utakmicu je riješio Eder pogotkom u produžecima. S druge strane, prošli Euro im je bio najslabiji u historiji.

U osmini finala ispali su od Belgije (1:0) i vrlo rano se oprostili od turnira. Ovaj put će probati ispraviti taj gorak okus koji je ostao ranim ispadanjem.

Velike ambicije

Dovoljno je da se samo pobroje imena koja će nastupati za Portugal na ovogodišnjem Euru i zamantat će vam se od siline. Kao što je već pomenuto, BiH je najbolje osjetila tu nadmoć koju imaju.

Osim Ronalda, koji je već u poznim igračkim godinama, tu su zvijezde najvećih evropskih klubova koji su željni interancionalnog uspjeha. Bernardo Silva, Ruben Diaš (Dias), Bruno Fernandeš (Fernandes), Rafael Leao – samo su dio zvijezda koje će Roberto Martinez povesti u Njemačku.

Martinez: Dobar posao. AP

S obzirom da su favorit u grupi, očekivano je da će im slijediti i lakši put u nokaut-fazi, ali ovaj put, za razliku od Eura prije tri godine, morat će se potruditi da ne dozvole kiks.

Uzimajući u obzir formu u kojoj se nalaze, polufinale bi trebalo biti minimum za Portugal, a poslije toga je sve trešnja na vrhu torte.

Raspored utakmica

Portugal svoj put započinje protiv Češke (18. juni, Red Bull Arena), četiri dana kasnije igraju protiv Turske (22. juni, Signal Iduna Park), a grupnu fazu završavaju protiv Gruzije (26. juni, Veltins Arena).

Kompletan satav

Golmani: Rui Patrisio (Patricio, Roma), Žoze Sa (Jose, Vulverhempton), Diogo Košta (Costa, Porto);

Odbrana: Nelson Semedo (Vulverhempton), Antonio Silva (Benfika), Danilo Pereira (PSG), Žoao Kanselo (Joao Cancelo, Barcelona), Ruben Diaš (Disa, Mančester siti), Pepe (Porto), Gončalo Inasio (Goncalo Inacio, Sporting Lisabo), Diogo Dalo (Dalot, Mančester junajted), Nuno Mendeš (Mendes, PSG).

Vezni red: Žoao Palinja (Joao Palinha, Fulam), Bruno Fernandeš (Fernande, Mančester junajted), Ruben Neveš (Neves, Al Hilal), Vitinja (Vitinha, PSG), Žoao Neveš (Joao Neves, Benfika), Mateus Nunješ (Matheus Nunes, Mančester siti), Bernardo Silva (Mančester siti);

Napad: Gončalo Ramos (Goncalo, PSG), Žoao Feliks (Joao Felix, Barcelona), Rafael Leao (Milan), Francisko Konsejšao (Conceicao, Porto), Kristijano Ronaldo (Cristiano, Al Nasr), Diogo Žota (Jota, Liverpul), Pedro Neto (Vulverhempton).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.