EURO 2024

Turska srušila Gruziju u spektaklu na "Signal Iduna Parku"

Arda Guler je eurogolom donio prednost svojoj ekipi, a pobjedu Turske je potvrdio Akturtolu

Detalj s utakmice Turska - Gruzija - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+14

18.6.2024

Fudbalska reprezentacija Turske pobijedila je selekciju Gruzije rezultatom 3:1 u utakmici 1. kola grupe F.

Turci i Gruzijci su priredili pravi spektakl na stadionu "Signal Iduna Park" i u utakmici je bilo moguće vidjeti sve što smo željeli. 

Iako je Turska bila postavljena kao veliki favorit pred početak susreta, selekcija Gruzije se pokazala da nije nimalo naivna i da će moći svima napraviti probleme. 

Prvu priliku na susretu imali su Turci preko Ajhana (Ayhan) koji je, nakon što se lopta izodbijala u šesnaestercu, šutirao silovito ali je lopta pogodila stativu. 

Samo minut kasnije, Gruzijci su uzvratili preko Mekvabišvilija (Mekvabishvili), čiji je udarac pogodio Bardakčija (Bardakci) na putu do gola, ali je Ginok uspio zaustaviti udarac. 

U 25. minuti viđen je prvi pogodak na utakmici. Nakon jednog centaršuta, loptu su defanzivci Gruzije izbacili, ali na nju je naletio Muldur i sjajnim udarcem zatresao mrežu Mamardašvilija (Mamardashvili). Gol pogledajte OVDJE!

Dvije minute kasnije, Jildiz je postigao novi gol za Turke, ali je on poništen zbog minimalnog ofsajda. Poništeni gol pogledajte OVDJE!

Ipak, nisu dugo ostali u vodstvu, pošto su Gruzijci nakon jedne veoma dobre akcije uspjeli doći do poravnanja. Mikautadze je nakon vrlo preciznog centaršuta uspio skrenuti loptu i pogoditi mrežu Ginoka (Gunok). Gol pogledajte OVDJE!

Imali su priliku za preokret u 35. minuti, Mikautadze je u padu šutirao i imao priliku matirati golmana Turske, ali lopta odlazi tik pored gola.

Imao je Muldur na startu drugog poluvremena dovesti ponovo u prednost Turke, ali se spetljao i loše zahvatio loptu. 

U 52. minuti je Kvarachelija (Kvaratskhelia) je sjajno pronašao Mikautadzea, koji je iz okreta šutirao, ali uspijevaju to izblokirati turski defanzivci.

Prijetio je i kapiten Čalhanolu (Calhanoglu) iz slobodnog udarca u 62. minuti, ali je njegov snažan udarac odbranio Mamardašvili. 

I onda, četiri minute kasnije - magija! Arda Guler je primio loptu, napravio je dva-tri koraka, namjestio se i sjajnim udarcem matirao Mamardašvilija. Gol pogledajte OVDJE!

Imali su priliku Gruzijci samo minut kasnije ponovo poravnati, ali je nakon duplog pasa Kočorašvilija (Kochorashvili) pogodio prečku. 

Pred sami kraj susreta Jaziči (Yazici) je šutirao glavom iz peterca, ali je to paradom Mamardašvili izbacio u korner. 

Statistika s utakmice. Sofascore za "Dnevni avaz"

Statistika Turske i Gruzije

U posljednjoj minuti imala je Gruzija ponovo priliku. Poslije slobodnog udarca lopta je pogodila stativu, a na odbijenu loptu šutirali su igrači Gruzije, ali je lopta izbačena s linije.

Uspjeli su Turci na kraju doći i do trećeg gola, jer je Akturtolu (Akturtoglu) iskoristio što je golman Mamardašvili ostao u šesnaestercu Turske nakon kornera, pa je pogodio prazan gol.

Turska je tako pobjedom startala ovaj Euro, dok će Gruzijci debitantski nastup na Euru i historijsku prvu utakmicu pamtiti po porazu.

Rezultat i strijelci:

Turska - Gruzija 3:1 (Muldur 25', Arda Guler 66', Akturtolu 90+6' / Mikautadze 32')

Standings provided by Sofascore
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.