RAZGOVOR

Najbolja bh. biciklistkinja Lejla Njemčević za "Avaz": U Francusku idem po pobjedu

Uprkos saobraćajnoj nezgodi, fokusirala sam se na utrku

Njemčević: Osjećam se snažno - Avaz
Dnevni avaz
Lejla Njemčević - Avaz
Lejla Njemčević - Avaz
Lejla Njemčević - Avaz
+2
Di. Ramović

29.5.2024

Najbolja bh. biciklistkinja Lejla Njemčević osvojila je 2. mjesto na Svjetskom kupu u maratonu koji se održavao u Novom Mestu na Moravi u Češkoj Republici.

Lejla je sjajnom vožnjom obilježila jednu od najuzbudljivijih utrka na svjetskim kupovima u posljednjih nekoliko godina.

Staza je bila duga čak 124 kilometra i vozila su se dva kruga, što je bio jako ozbiljan poduhvat za sve takmičare. Utrka je trajala 5 sati i 45 minuta, a naša biciklistkinja se do samog kraja borila za prvo mjesto.

Drugi krug nam je donio najviše uzbuđenja jer se Lejla, s još dvije takmičarke, uspjela odvojiti na čelo grupe, gdje je i provela najviše vremena. Utrka je odlučena na posljednjem tehničkom usponu staze u Češkoj. Bilo je napeto do samog kraja, a pobjednica je bila brža od naše takmičarke za samo dvije sekunde.

Lejla Njemčević je za "Avaz“ govorila o svom nastupu na Svjetskom kupu, ali se dotakla i mnogih drugih tema kao što su načini pripreme za takmičenje i njeni budući sportski koraci.

Prirodni potencijal

Kako je prošao put u Češku?

- Put u Češku je prošao bez problema. Nažalost, imala sam saobraćajnu nezgodu 14 dana prije utrke i to je sigurno poremetilo pripreme. 

Na svu sreću, nakon te nesreće nije bilo posljedica, tako da sam se mogla fokusirati na utrku.

Kako komentirate završnicu utrke u kojoj ste se do samog kraja borili za prvu poziciju? Da li smatrate da je bolja taktika i saradnja drugih učesnika s Vama mogla rezultirati osvajanjem prve pozicije?

- Zasigurno, jer ostale takmičarke nisu željele da sarađuju i da na taj način uspore utrku. To bi dalo veće šanse vozačima koji inače ne pretenduju da osvoje podij na Svjetskom kupu.

Međutim, nametnula sam tempo od početka utrke i nisam dozvoljavala da se vozi sporo. Nažalost, pobjeda mi je izmakla na posljednjem tehničkom usponu nakon male greške.

Zadovoljna sam drugim mjestom i sada se u potpunosti fokusiramo na naredni Svjetski kup u Francuskoj.

Je li se teško u BiH, s obzirom na uvjete, pripremiti za takmičenje kao što je Svjetski kup?

- Smatram da Bosna i Hercegovina ima idealne uvjete za bavljenjem brdskim biciklizmom. Mi imamo prirodne potencijale za velika takmičenja, ali i rekreativni biciklizam.

Potrebno je raditi na edukaciji učesnika u saobraćaju i proširiti turističke kapacitete da bi išli u korak s velikim evropskim biciklističkim destinacijama.

Korekcije treninga

Kako je biti žena u današnjem bh. sportu?

- Sigurno da nije lako, ali smatram da je ženski sport u BiH dokazao svoju vrijednost i da zaslužujemo jednaka prava kao i naše muške kolege.

Na našu sreću sve moje sportske kolegice ostvaruju nevjerovatne sportske rezultate i to me čini ponosnom.

Hoćete li nešto promijeniti u pripremama za sljedeću utrku u Francuskoj?

- Trening ćemo veoma malo korigovati pred utrku u Francuskoj, ali samo u onoj mjeri koliko je potrebno da se prilagodim stazi.

Osjećam se dobro, snažno i s velikom dozom sampouzdanja. Sigurna sam da će utrka u Francuskoj donijeti nova uzbuđenja za biciklistički svijet.

Našu Lejlu očekuje utrka Svjetskog kupa u Megeveu, smještenom u srcu Alpa na jugoistoku Francuske. Trajat će od 28. do 30. juna.

Zajedničke tačke

Magistar ste pravnih nauka. Ima li to nekih zajedničkih tačaka s biciklizmom?

- Iako sam veliki zaljubljenik u pravne nauke, biciklizam i pravo nemaju nikakvih dodirnih tačaka.

Ipak veoma često mi je pravno znanje donijelo prednosti prilikom sklapanja sponzorskih ugovora. Sigurno je da ću se nakon završetka karijere baviti sportskim pravom. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.