VIJESTI

Julske penzije tek u ponedjeljak u bankama!

KAŠNJENJA Iako isplata zvanično počinje danas

M. Sm - P. M.

8.8.2015

To što će isplata julskih penzija započeti danas, brojnim penzionerima širom Federacije BiH nije radosna vijest, budući da će samo dio novca biti isplaćen poštama. Banke će penzije početi isplaćivati tek u ponedjeljak, 10. avgusta!

Centralni skup

Ovu informaciju jučer nam je potvrdio portparol Federalnog zavoda PIO/MIO Tomislav Kvesić, koji nam je kazao da ipak sve ukazuje na to da će isplata biti kao prethodni mjesec. 

- Prema dosadašnjem prilivu sredstava u kasu Zavoda, situacija s isplatom penzija ne bi se trebala bitno promijeniti, odnosno, nadamo se da će to trajati desetak dana i da se ubuduće neće pomjerati datum početka isplate - pojasnio je Kvesić.

I predsjednik Saveza penzionera FBiH Mehmedalija Rapa potvrdio je da će isplata glavnine penzija početi u ponedjeljak. Kazao je da se nada da se situacija s isplatom neće zakomplicirati.

mehmedalija-rapa-an

Foto: Arhiva (Rapa: Ogorčenje i razočarenje)

- Prema našim informacijama, priliv sredstava je malo bolji ovaj put. Međutim, sve nas je razočaralo i vrlo zabrinulo to što je izjavio federalni premijer Fadil Novalić, koji je odbio da nas primi na sastanak, a kazao je da se plaši da će biti problema s isplatom penzija naredne godine! Po tome ispada da on i Vlada neće ništa činiti da bi spasili privredu, otvorili nova radna mjesta i spriječili rad nacrno. Izgleda da je premijeru sve ravno do mora - ogorčen je Rapa.

On je podsjetio i na to da se uveliko pripremaju za proteste, čiji će tačan datum biti poznat nakon sjednice Izvršnog odbora Saveza 18. avgusta, te da se samo u Sarajevu na centralnom skupu očekuje više od 15.000 penzionera!

Protokol o saradnji 

Zbog hroničnog nedostatka sredstava u Fondu PIO RS isplata julskih penzija u manjem bh. entitetu počet će u ponedjeljak, 10. avgusta, a trajati najmanje 15 dana, izjavio je jučer u Trebinju direktor Fonda Mladen Milić.

fadil-novalic

Foto: Arhiva (Novalić: Odbio penzionere)

On je s predstavnikom Fonda PIO Crne Gore Dušanom Petrovićem potpisao protokol o saradnji. Kako je rečeno, na području Crne Gore žive 1.553 korisnika penzija Fonda PIO RS, za koje se na mjesečnom nivou isplaćuje oko 390.000 KM, dok je crnogorskih penzionera u BiH oko 1.758.

Također, Milić je podvukao da trebinjska filijala uvjerljivo prednjači po broju ostvarenih invalidskih penzija i da je najveći broj ovih korisnika to pravo ostvario na osnovu psihijatrijske dijagnoze posttraumatskog stresnog poremećaja.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.