VIJESTI

SARAJEVO Vozači starijih automobila ne poštuju odluku Vlade KS

Zabranjeno kretanje vozila koja ne ispunjavaju normu Euro 3

Redakcija

26.12.2015

Ulicama Sarajeva zbog zagađenja neće moći saobraćati vozila starija od 14 godina, odnosno vozila koja ne ispunjavaju normu Euro 3, što podrazumijeva da ni legendarni, svojevremeno nacionalni automobil u Bosni i Hercegovini, Golf 2, više neće moći krstariti bh. prijestonicom. 

Uprkos ovoj zabrani u glavnom gradu BiH građani i dalje voze automobile koji ne ispunjavaju ovu normu. U Sarajevu i danas,  između ostalog, u saobraćaju učestvuju vozači Golfova 2.

Vlada Kantona Sarajevo, naime, razmatrala je Informaciju o mjerama i aktivnostima koje se poduzimaju u okolnostima pojačanog zagađenja zraka, koje u Sarajevu traje više od 25 dana, te je odlučila da u određenom periodu zabrani kretanje vozilima koja ne ispunjavaju normu Euro 3.  

Također, i Vijeće ministara BiH poduzelo je mjere pa je na posljednjoj sjednici, uzimajući u obzir povećanu zagađenost zraka u većim bh. gradovima, zadužilo Ministarstvo komunikacija i prometa BiH, Upravu za indirektno oporezivanje (UIO) i druge nadležne institucije Bosne i Hercegovine da poduzmu hitne aktivnosti na izmjeni akata kojima se regulira uvoz automobila u BiH, radi zabrane uvoza vozila s motorima koji ne ispunjavaju Euro 4 standard. Mersiha Imširović iz BIHAMK-a pojasnila je za naš list da se u BiH voze automobili stari i po 25 godina. 

Za koga ne vrijedi odluka

Odluka o zabrani saobraćanja vozila koja ne ispunjavaju normu ne odnosi na vozila policije, inspekcije, Ministarstva odbrane, javnog gradskog prijevoza, javnih komunalnih preduzeća, vozila s diplomatskim tablicama i vozila hitnih intervencija, Hitne pomoći i vatrogasaca. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.