SARAJEVO

GRAS neće preživjeti!

NO od radnika traži da odustanu od 60 miliona KM, a oni to odbijaju

A. TABAK

12.11.2016

Preduzeće GRAS neće preživjeti ako radnici ne odustanu od tužbi protiv firme, a, prema presudama, trenutno potražuju oko 60 miliona maraka. To su za „Avaz“ potvrdili neki od članova Nadzornog odbora (NO) ove kantonalne firme, koji će ovaj problem razmatrati na današnjoj sjednici. 

Kolektivni ugovor

- Dugovi GRAS-a gomilaju se iz dana u dan i dosežu cifru čak od oko 200 miliona maraka. Radnici od firme traže 60 miliona, a ostali je dug po osnovu poreza i doprinosa radnicima. Nadamo se da će radnici povući svoje tužbe i odustati od potraživanja, jer ćemo, u protivnom, staviti ključ u bravu - rekao nam je izvor iz GRAS-a.  

Međutim, da radnici ni ne pomišljaju na odustajanje od tužbi, potvrdio nam je predsjednik Sindikata vozača u GRAS-u Nazif Dacić.

nazif-dacic1

Dacić: Neuplaćivanje doprinosa

- Mi nećemo odustati od svojih potraživanja kad bi se GRAS ujutro ugasio! Ništa što smo tražili od Uprave nije nam dato. Za šta god da se obratimo, niko neće da nas sasluša, samo nas upute na sud. Ono zbog čega smo najviše nezadovoljni je neuplaćivanje doprinosa, penzionog i zdravstvenog osiguranja, kao i zbog razlike u kolektivnom ugovoru. Od 2008. godine nama nisu uplaćeni doprinosi. Svi radnici tužili su firmu po tom osnovu - kazao je Dacić.

Osim kolektivne tužbe koju je podnijelo 60 vozača GRAS-a, tužbu su podnijeli i svi pojedinačno. Veliki broj tužbi već je isplaćen, pogotovo članovima Sindikata komunalne privrede.

Gomilanje problema

- I predsjednik tog sindikata u GRAS-u Adnan Himzanija naplatio je dvije tužbe. Prije tri godine htjeli smo pregovarati, ali direktor Avdo Vatrić nije imao sluha i nije želio s nama razgovarati. Problemi su se godinama gomilali i sada je vrijeme da se nešto riješi - istakao je Dacić.

Mogli bi staviti ključ u bravu

Da bi preduzeće GRAS moglo uskoro staviti ključ u bravu, potvrdio je i dugogodišnji sindikalista u ovoj firmi Adnan Himzanija.

adnan-himzanija

Himzanija: Naplatio tužbe

- Tužbe su nastale 2009. godine, kada je bivši direktor Hasan Bašić ukinuo pravilnik o plaćama i sistematizaciji. To je bio uzrok tužbi koje tek sada dolaze na naplatu, poslije toliko vremena. Vjerovatno da radnici neće odustati jer je dosta njih i dobilo tužbu - kazao je Himzanija, potvrdivši da je i on sam naplatio tužbe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.