BIH

Kod Fojnice podlegao mrki medvjed, leš na obdukciji

Životinja teška 250 kilograma

H.Ču.

21.7.2014


Ovih dana, tačnije u petak 18. jula u popodnevnim satima ribolovci, koji su pecali ribu na riječici Požarnoj u Fojnici, primjetili su mrkog medvjeda koji se teško kretao zbog povreda na tijelu i o tome obavjestili Policijsku stanicu Fojnica i LD "Divokoza" iz Fojnice, koji su odmah izašli na lice mjesta.

 

Na lice mjesta je stigao i dr.vet.med. Željka Oroza, veterinara Veterinarske stanice Fojnica i neposredno pred njegov dolazak medvjed je uginuo, nakon čega je veterinar izvršio pregled uginule životinje.

 

 

- Prilikom vizuelnog pregleda uginule životinje utvrđeno je da nema na sebi povreda za koje bi se moglo sumnjati da su dobivene od vatrenog oružja. Tako tužitelj nije našao osnova za sumnju da se šalje leš na obdukciju na Veterinarski fakultet u Sarajevu, te se ostalo pri mišljenju da nije ranjen iz vatrenog oružja. Taj pregled samo izvršili sa predstavnicima LD "Divokoza" Fojnica, kazao je veterinar Željko Oroz i dodao:

- Radi se o mrkom medvjedu težine oko 250 kilograma i radi se vjerovatno o starijem primjerku. Povrede su stare do desetak dana i sigurno su ometale životinju u kretanju i  hranjenju. Predpostavlja se da pošto je vidljivo da je u medvjeda desna noga potpuno smrskana i da više nije mogao izaći iz kanjona i nepristupačnog terena pored rječice Požarne u Fojnici, gdje je ostao i da nije se hranio jer nije imao hrane, te je od tih posljedica uginuo", kaže Željko Oroz veterinar.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.