BIH

Nemaju za ogrijev, a žive u neuslovnoj kući

Porodica Herco sa strahom očekuje zimu

A. TUNOVIĆ

22.7.2014

 

U sarajevskom naselju Soukbunar na broju 148, živi tročlana porodica Herco. Otac Salem, demobilisani borac i teški srčani bolesnik, njegova supruga Zada i najmlađi član dvogodišnji Enes, jedva sastavljaju kraj s krajem.

 

Ulaz u kuću Herca

 

Obratili su se našoj redakciji, kako su kazali, jer su čuli od komšija da "Avaz" često, svojim tekstovima pomogne unesrećenim, bolesnim i siromašnim građanima.

Mjesečna primanja od oko 230 KM nisu im dovoljna da žive dostojno čovjeka. Kako nam je kazala Zada, iz dana u dan sve je teže, a najgore joj je što ne može da nađe bilo kakav posao.

 

Neuslovne prostorije

 

- Niko ne želi da me zaposli. Razlog su pretpostavljam godine. Ostalo mi je da barem na neki način uredim naš dom kako bi pristojno živjeli. Prostorije naše kuće u kojima boravimo su neuvjetne. Prokišnjavaju, puše kroz zidove. Nemamo novaca za ogrijev i najveća nam je briga dijete i njegovo zdravlje - riječi su ove majke.

Otac Salem kaže da mizernom penzijom ne može da pokrije sve troškove, napravi popravke u kući i prehranjuje porodicu.

- Nemamo kupatilo i toalet, samo nešto improvizirano. Sramota me je što smo prinuđeni o ovome govoriti javno, ali to nam je jedina preostala opcija - rekao nam je Salem Herco.

 

Improvizirano kupatilo

 

Svi koji žele pomoći ovoj porodici iz Sarajeva, mogu ih kontaktirati na broj: 061/ 011-295 ili izvršiti uplatu na račun u Raifaisen banci na broj : 1613000018222766.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.