BIH

Nove poplave u Maglaju, oštećeni mostovi

Rijeke Jablanica i Rakovac vraćaju se u svoje korito

Fena

23.7.2014

 

 Situacija u području općine Maglaj nakon jučerašnjih poplava smiruje se, a rijeke Jablanica i Rakovac vraćaju se u svoje korito.

Naime, područja općine Maglaj u mjestima Jablanica i Bijela Ploča u utorak u popodnevnim satima ponovo su zahvatile poplave nakon što se usljed obilnih padavina izlile ove dvije rijeke plaveći pojedina domaćinstva.

Kako je kazao rukovodilac Službe civilne zaštite Općine Maglaj Anto Maglica pljusak u popodnevnim satima trajao je oko dva sata i došlo je do izlijevanja rijeke iz korita, a mjesto Jablanica poplavljeno je više od mjesta Bijela Ploča.

- Već oko 19 sati nivo rijeka bio je u opadanju. Predstavnicima mjesnih zajednica rečeno je da naprave prvi pregled šteta, a onda bi se to naknadno detaljno utvrđivalo po vrsti štete da li se radi o šteti na kući ili poljoprivrednom zemljištu, a oštećeno je i nekoliko mostova - istaknuo je Maglica.

Rijeke Jablanica i Rakovac su bujične rijeke i nivo vode raste brzo i brzo se povlači, a ovog puta nekoliko stanovnika napustilo je privremeno svoje domove u koje su se već vratili, ali još nije poznato u koliko kuća je ušla voda.

Maglica kaže da u Maglaju još nije ukinuto stanje prirodne nesreće iako je u Federaciji BiH ukinuto stanje prirodne nesreće od poplava.

Općina Maglaj jedan je od općina koje su poplavljene u majskim poplavama kada se rijeka Bosna izlila iz svog korita i poplavila sve gradove i mjesta uz njeno korito. Voda u Maglaju tada je dostizala nivo viši od dva metra.

Ova općina pokušava sanirati štete koje su nastale u nezapamćenom plavljenju rijeke Bosne i njenih pritoka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.