BIH

Uništena ljetina i plastenička proizvodnja

Povrantici u Usoru kod Doboja nakon majskih poplava ponovo na početku

M. Čabrić

24.7.2014

 

Dobojsko prigradsko naselje Usora  pored rijeke Bosne, jedno je od najteže pogodjenih u majskim poplavama. Oko 700 objekata se našlo pod vodom. U posebno teškom položaju  se našlo šezdesetak povratničkih porodica u naselje koje su se, u nemogućnosti da dodju do stalnog posla u Doboju,  okrenuli poljoprivredi i plasteničkoj proizvodnji. Većini je ovo bio osnovni izvor prihoda. Majske poplave su odnijele plastenike i uništile ljetinu.

- Imal i smo plastenik i mnog nam je značio. Voda ga odnijela. Nije ništa ostalo. Pokušavali smo  spasiti neke dijelove, ali nije išlo - kaže nam Mulaima Kikić.

- Ljudi su zainteresovani za poljoprivrednu proizvodnju pošto naši povratnici nemaju radno mjesto ni u jednoj od radnih organizacija. Pozivamo dmaće vlasti i medjuanrodne donatore da nam pomognu. Javili sm ose i na javni poziv NR Kine, pa ćemo vidjeti - kaže nam Sabahudin Kikić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Usora, Doboj.

 

Sabahudin Kikić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Usora, Doboj

 

Iako bez osnovnih resursa,  povratnic u Usoru pokušavaju ponovo zasijati  uništene oranice.

Povratnicima u Usoru potrebno je sve. Od hrane i namještaja do gradjevinskog materijala za sanaciju poplavljenih domova. Ipak, najvažnije je nabaviti ono od čega se živi.

- Sve je potrebno, ali na prvom mjestu bi nam trebao plastenik. Jer sad nemamo da živimo ni tokom ljeta, a ni za zimu da sebi obezbijedimo-priča nam Nevzeta Kikić koja je s pet članova porodice preživljavala od plasteničke proizvodnje.

Udruženje poljoprivrednika u naselj uusora okuplja 580 članova. Do polave su obradjivali oko 70 hektara zemljišta, a mogli bi još 30 ukoliko bi blagovremeno dobili mehanizaciju i pomoć za jesenju i proljetnu sjetvu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.