BIH

U BiH povoljni uslovi za vožnju

Tokom dana očekuje se pojačana frekvencija vozila

Fena

25.7.2014

 


U Bosni i Hercegovini povoljni vremenski uslovi pogoduju nesmetanom saobraćanju na većini putnih pravaca.

Tokom dana očekuje se pojačana frekvencija vozila, pa se vozačima savjetuje da voze maksimalno oprezno, da drže odstojanje između vozila i da izbjegavaju rizična preticanja, a vozačima teretnih vozila da kada iza sebe primjete dugu kolonu putničkih vozila nakratko se isključe i tako omoguće nesmetan putnički saobraćaj.

Zbog većeg odrona, u prekidu je odvijanje saobraćaja na dionici magistralnog puta M-18 Dobro Polje-Miljevina. Putnička vozila mogu koristiti regionalni  (makadamski) put Dobro Polje-Jelašica-Miljevina, dok ostala vozila koriste magistralni put preko Rogatice i Goražda.

Danas i sutra, od 09.00 do 18.00 sati, na dionici M-16 Karanovac-Crna Rijeka (lokalitet kanjona Tijesno), zbog izvođenja nephodnih radova saobraćat će se naizmjenično-jednom trakom, uz poštivanje postavljene signalizacije.

Na dionicama gdje se izvode sanacioni radovi obavezno je poštivanje postavljene signalizacije. Izdvajaju se putni pravci: Ljubuški-Grude, Tuzla-Šićki Brod, Kiseljak-Busovača, Bosansko Grahovo-Livno, Sarajevo-Olovo, kao i dionicu autoputa A-1 Podlugovi-Jošanica. Deminerski radovi aktuelni su na dionici M-15 Livno-Glamoč (u naselju Koričine), gdje svakodnevno od 08.00 do 14.00 sati dolazi do povremenih kraćih obustava saobraćaja.

Na dionicama M-4 Simin Han-Kalesija (u mjestu Babajići) i M-18 Tuzla-Bijeljina (u mjestu Seljublje), obustavljen je saobraćaj za teretna  vozila preko 3,5 t, a na dionici M-17 Maglaj-Doboj (u naselju Kosova) saobraća se naizmjenično-jednom trakom. I dalje je obustavljen saobraćaj na putnom pravcu R-458 Lopare-Gornja Tuzla. Na regionalnom putu R-467 Olovo-Ribnica na snazi je zabrana saobraćaja za vozila preko 12 tona.

Na graničnim prijelazima zadržavanja su, za sada, kratkotrajna. S obzirom na svakodnevne gužve na GP Doljani, vozači se podsjećaju da mogu koristiti druge prijelaze - ka Dubrovačkoj regiji granične prijelaze Čepikuće (Ravno-Slano) ili Ivanica (Trebinje-Dubrovnik), a za one koji putuju ka Makarskoj rivijeri i sjevernije, preporučuje se granični prijelazi: Bijača, Crveni Grm, Gorica ili Orahovlje. Granični prelaz Brčko otvoren je za saobraćaj putničkih vozila.

MAGISTRALNI PUTEVI:

M-4
Simin Han-Kalesija, zbog većeg odrona u mjestu Babajići teretna vozila ne mogu saobraćati, dok putnička vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.
Tuzla-Šićki Brod, u naselju Drežnik, u toku je sanacija kolovoza saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova.

M-5
Kiseljak-Busovača, u toku su sanacioni radovi na mostu, zbog čega je saobraćaj preusmjeren na novoizgrađenu jednosmjernu obilaznicu i odvija se naizmjeničnim propuštanjem vozila.

 

M-6
Ljubuški-Grude, u toku je sanacija mosta, zbog čega putnička vozila saobraćaju jednom trakom, dok se vozila preko 3,5 t preusmjeravaju na alternativni pravac (R-422 Ljubuški-Humac-Orahovlje-Grude).

M-6.1
Bosansko Grahovo-Livno, u toku je sanacija mosta u mjestu Pusto Polje, saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova.

U Tomislavgradu, radovi na priključnoj cesti na lokalitetu Vučilov Brig, naizmjenično propuštanje vozila.

M-15
Livno-Glamoč u naselju Koričine izvode se deminerski radovi, od 08.00 do 14.00 sati dolazi do povremenih kraćih obustava saobraćaja.

M-16.1
Klašnice-Prnjavor, u mjestu Čardačani, saobraća se usporeno-jednom trakom.

M-17
Doboj-Šešlije zbog izlaska građevinskih mašina i vozila angažovanih na izgradnji autoputa do kraja godine dolazi do povremenih kraćih obustava saobraćaja (do 15 minuta) radnim danima i subotom od 07.00 do 17.00 sati, a nedjeljom od 07.00 do 13.00 sati.

M-18
Sarajevo-Olovo-zbog radova na saniranju škarpe od 08.00 do 17.00 sati, saobraćaj se odvija naizmjenično-jednom trakom.
Brod na Drini-Šćepan Polje-zabrana za teretna vozila iznad 12 tona.

REGIONALNI PUTEVI

R-408 Dubovsko-Kulen Vakuf, nastavljeni su sanacioni radovi, usporeno saobraćanje (jednom trakom).

R-456 Šibošnica-Previle (Donji Humci-Gornji Humci), zbog izvođenja radova na sanaciji klizišta, saobraća se jednom trakom.

KANTON SARAJEVO:


- Zbog izvođenja radova na izgradnji Južne longitudinale, mijenja se režim saobraćanja na dijelu ulice Terezije(dionica od zgrade Ceste FBiH do spoja sa ulicom Zagrebačka) i ulici Zagrebačka (na dijelu od raskrsnice sa ulicom Vrbanja do raskrsnice sa ulicom Derviša Numića- na ovoj dionici saobraćaj se ograničava na dvije trake za odvijanje saobraćaja u oba smijera).

- Zbog izvođenja građevinskih radova na Stupskoj petlji, saobraćaj se odvija otežano i usporeno. U ulici Džemala Bijedića (na raskrsnici sa ulicom Nikole Šopa) obustavljen je pješački saobraćaj.

- Zbog izvođenja radova, usporeno se saobraća u ulicama: Adema Buće, Novopazarska, Vrbovska, Ranovačka, Stojčevac (most preko rijeke Večerice) i Hasana  Kikića, saopćeno je iz IC BIHAMK-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.