BIH

Uprkos lošem vremenu niko nije odustao

42. interacionalna Una regata: Druga etapa od Štrbačkog buka do Bihaća

M. DEDIĆ

31.7.2014

Danas je sa spektakularnog Štrbačkog buka po lijepom vremenu krenula druga etapa 42. internacionalne "Una regata". Procjena organzatora je da se na čamcima nalazi oko 650 učesnika bez pratećeg osoblja.

Rafteri su do poslijepodneva vozili dionicu dugu 33 kilometra duž kanjona Une, na brzacima i kaskadama prelijepe rijeke pa do Ripačkog slapa gdje je napravljena pauza. U Ripču je organiziran tradicionalni ručak za učesnike, a velika unska "flotila"  čamaca došla je do Bihaća gdje su rafteri prenoćili u kampu na gradskoj otoci.

- Vrijeme je danas idealno, voda takođe, za razliku od prve etape tokom koje nas je pratila kiša. Zanimljivo je da niko od učesnika, uprkos lošem vemenu nije odustao - ispričao nam je Mersad Ćoralić Kiro, doajen raftinga na Uni i vlasnik rafting agencije.

"Pohvalio" se kako na jednom od njegovih čamaca plovi češki ambasador u BiH Tomaš Szunyog sa suprugom. Ćoralić nas je u vrijeme dok smo razgovarali, upoznao kako  još ne zna na koji način će čamci sa učesnicima savladati Ripački slap zbog povećanog vodostaja. Naglasio je kako je sigurnost učesnika koji posjeduju svu neophodnu opremu na vodi  na prvom mjestu, a o njima brinu skiperi u čamcima, 20 ronilaca, te piloti koji usmjeravaju čamce.

Slijedi treća etapa koja kreće od Bihaća i hotela "Sedra" do Bosanske Krupe. U "Sedri" je predviđen ručak, a završna manifestacija u Bosanskoj Krupi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.