BIH

U Tarevcima kod Modriče Peti sajam ruralne privrede

Stiglo 70 izlagača iz Srbija, Hrvatske i BiH

M. Č.

2.8.2014


U organizaciji Opće poljoprivredne zadruge iz Tarevaca kod Modriče, u ovom povratničkom naselju je, u okviru 11. kulturne manifestacije „Ljeto u Tarevcima“, otvoren dvodnevni Peti sajam ruralne privrede „Tarevci 2014“.

Na sajmu je poljoprivredne i pčelinje proizvode, rukotvorine i eksponate iz proizvodnog zanatstva  predstavilo 70 izlagača iz naše zemlje, Srbije i Hrvatske. Cilj sajma je popularizacija ruralne privrede s ciljem stvaranja uvjeta za održivi razvoj u seoskim, povratničkim i sredinama s nerazvijenom privredom i velikim brojem nezaposlenih. U Tarevce se od prijeratnih 3.200 stanovnika, vratilo 1.400. Većina je nekada bila zaposlena u razvijenoj modričkoj privredi. Nakon povratka, da bi opstali u rodnom mjestu aktivno su radili na razvoju poljoprivrede. Formirali su i poljoprivrednu zadrugu uz koju se veže oko 120 kooperanata.

- Mi imamo koncept da razvijemo prvo modernu  primarnu poljoprivrednu proizvodnju sa orjentacijom na organsku proizvodnju voća i povrća, ljekovitog i aromatičnog bilja. I drugi nam je razvojni prioritet razvoj preradjivačkih kapaciteta – kaže Smail Ibrahimpašić, predsjednik Skupštine Opće poljoprivredne zadruge Tarevci

Na sajmu se predstavilo više od 70 izlagača iz Srbije, Hrvatske i BiH.

-Mali smo, ali ćemo narasti zajedno podržavajući jedni druge. Donijela sam proizvode sa Ozrena, ljekovito bilje, tinkture, med. A, isto tako donijela sam i medenu Bosnu da jednog dana takvi i budemo. Nadam se da će političari da nas čuju – ističe  Jasenka Živković iz  Eko- centra „Brezici“ Doboj.

Sajam je, u prisustvu berojnih zvanica i gostiju otvorila Maida Ibrišagić Hrstić, ministrica trgovine i turizma. Uz  prigodna predavanja i edukativne sadržaje, priredjen je i bogat kulturno-zabavni program.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.