BIH

Jašarević: Rizik da se ebola proširi u Evropu nije veliki

Portparol Svjetske zdravstvene organizacije tvrdi

Fena

5.8.2014

 

Četiri afričke zemlje bore se s epidemijom ebole, virusom koji je zasad "odnio“ više od 880 života a gotovo 1400 je zaraženo, zbog čega je važno preduzeti hitne mjere u prevenciji daljnjeg širenja - potvrdio je za Agenciju Fena portparol Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tarik Jašarević.

Kazao je da je epidemija ebole trenutno prisutna u četiri afričke zemlje, dodajući da bi se mogla proširiti i u druge zemlje u svijetu, ako se ne poduzmu hitne mjere na njenoj prevenciji.

- Virus ebole trenutno se nalazi na graničnom teritoriju Siera Leonea, Liberija, Nigerije i Gvineje - potvrdio je Jašarević.
 
Naglasio je da trenutno nije dovoljno ono što se čini na terenu i potrebno je više sredstava kako bi se pružila pomoć i podrška stanovnicima u pogođenim zemljama.

- Po prvi put desilo se da je virus "prešao“ u drugu zemlju putem aviona, odnosno u Libiju. Postoji rizik da se proširi i na Europu, ali ne veliki. Virus se ne prenosi zrakom i vodom nego bliskim ljudskim kontaktom. Ljekari su posebno izloženi ovom opasnom virusu - ističe Jašarević.
 
Narednih dana će biti, najavljuje, poduzeti opsežni koraci kako bi se sagledala cijela situacija i pružio najbolji odgovor na prijetnju koju predstavlja ovaj virus.

- Predviđeno je na globalnom planu da se sastane Komitet za hitne situacije kako bi se utvrdili naredni koraci i djelovalo mnogo brže. Na sastanku koji će se održati razgovarat će se o mjerama koje će biti poduzete. Postoji velika zabirnutost i potrebno je što prije osigurati sve mjere kao i lječničke kapacitete u tim zemljama gdje postoji epidemija - istakao je portparol WHO, rekavši da je jako važno raditi na prevenciji s obzirom da lijek protiv virusa ebole ne postoji.

Upozorava da je postotak smrtnosti od virusa ebole vrlo visok, dodajući da bi opasna epidemija mogla ostaviti još štetnije posljedice.

- Osim što postoji rizik da epidemija ebole pređe granice i proširi se u drugim zemljama, ovaj virus ostavlja vrlo štetne socijalne i ekonomske efekte u pogođenim zemljama u Africi - rekao je Jašarević.

Prema navodima WHO-a, potrebno je u zahvaćenim država rasporediti nekoliko stotina medicinskog osoblja.

Svrha programa je zaustaviti širenje virusa, jačanjem nadzora širenja bolesti, posebno u pograničnim područjima, zaštiti zdravstveno osoblje, kao i zdravstvena edukacija stanovništva.

- Vrlo je važno ne dolaziti u kontakt sa zaraženim osobama. Važno je da stanovništvo surađuje sa ljekarima i timovima educiranim o virusu - kazao je Jašarević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.